Most akkor elvileg minden rezeg ugye?
Nem tudom ehhez miért kell húr elmélet, és hogy milyen rezgésre gondolsz. Az ember molekulákból épül fel, amik folyamatos rezgő és forgómozgást végeznek bennünk, nem beszélve a molekulákon belüli atomok és apróbb részecskék mozgásáról.
Ez vonatkozik a Földön megtalálható összes élőlényre, tárgyra. Minden folyamatos mozgásban van, jelen koncepció szerint rezgő mozgásban.
Kösz! Még egy kérdés!
Mi rezgeti őket???
Nyilván a hő mozgásba hozza a dolgokat. De ha tegyük fel nem érné semmilyen energia ? Tom hogy buta vagyok ezekkel a kérdésekkel, de nem vagyok egy túlzottan tanult ember. Csak abban a húrelméletben energia csomókrol volt szó, amik rezegnek... És felötlött bennem a kérdés, hogy akkor mégis mi rezgeti őket :D
Nem egészen. Ez egy ELMÉLET, amelynek segítségével a világ adott folyamataira, működésének mikéntjére következtetni tudunk.
De ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy ez valóban így is van. Ez (és az ehhez hasonló elméletek) mindegyike valamilyen szempontból jobban leírja a valóságot, jobban megfelel a tapasztalatoknak, mint egy másik.
Viszont még nem sikerült felállítani olyan elméletet, amely a világ összes paraméterére, jelenségére kielégítő magyarázatot adna, eddig még minden elméletnek voltak olyan részei, amelyek esetleg ellentmondásban voltak egyéb tapasztalatokkal...
A kísérleti fizika eredményei alapján az elméleti fizikusok különböző elméleteket alkotnak a világ leírására. Ilyenek például az általad is említett húrelmélet, vagy a relativitáselmélet, a bránelmélet, a kvantummechanika elméletei, stb.... Rengeteg van. Vannak túlhaladottak, és vannak, amelyeket elfogad a tudomány.
Legnagyobb problémánk, hogy néhány egész jól használható elméletünk EGYSZERRE nem lehet igaz, mert bizonyos részei ellentmondanak egymásnak (pl. biztos, hogy a bránelmélet és a kvantummechanika egyszerre nem lehet igaz).
De ugyanezek az elméletek adott körülmények között kiválóan használhatók, és használatukkal jó előrejelzéseket lehet készíteni... Csak mindegyiket a saját helyén kell alkalmazni. :)
A kísérleti fizika például még igen messze van attól, hogy ilyen rezgő húrokat ki tudjon mutatni.... Az elméleti fizika mégis használja ezeket, mert nagyon jól leírhatók a húrok segítségével a különböző szubatomi részecskék, sok tulajdonságuk megmagyarázható a húrok segítségével, vagyis jól lehet számításokhoz, következtetésekhez felhasználni.
De azt, hogy a részecskék legkisebb alkotóelemei VALÓBAN ilyen rezgő húrok lennének, még egyáltalán nem tudjuk bizonyítani.
Pedro
Najó Pedro köszönöm a választ, de ezt így ebben a formában magam is tudtam. :D
Jó lehet kicsit rájátszottam erre a buta vagyok témára.
Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy a húrelméletben a rezgés kiváltó oka mi lenne.
Azt persze elfelejtettem jelezni, hogy akkor nyilván elméleti síkon mozgunk csupán, rosszul tettem fel a kérdést... :)
Tehát az elméletben van-e arra irányuló magyarázat, hogy mi rezgeti a húrokat?!
Asszem tán' Plancknak is volt valami hasonló idézete, hogy valami rezgeti a dolgokat.
" a húrelméletben a rezgés kiváltó oka mi lenne. "
Nem tudjuk. Az elmélet csak azt fejti ki, hogy a 10^-35 méter méretű rezgő húrokból felépíthetők a részecskék.
Hogy mi is egy ilyen rezgő húr, hogy miért rezeg, arról nem szól az elmélet. Csak a húr hossza, és a frekvenciája ami adott, ami jellemző a húrra, az OKA nem.
(És mondjuk a húr következményei szempontjából érdektelen is.)
Pedro
De, biztos. Csak erről nem szól az elmélet. :D
Pedro
:D
Köszönöm a hasznos válaszokat Pedro, további szép napokat!
"valaminek rezegtetnie is kell azt?"
Miért kellene?
Energiamegmaradásról hallottál már?
Másrészt egy rezgést pl. a súrlódás tud leállítani.
Hol van egy atomban súrlódás? Sehol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!