Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Most akkor elvileg minden...

Most akkor elvileg minden rezeg ugye?

Figyelt kérdés
Izé nat.geo-n vagy spektrumon láttam valami műsort, ahol a mikrovilágról volt szó. Nos, ott szóba jött asszem a húrelmélet vagy mifene. Ott magyaráztak rezgő húrokról vagy mifenékről. Meg sokszor halottam má', hogy minden rezeg. Ez így elfogadott tényként igaznak tekintendő?
2014. márc. 7. 17:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Igen. Vagy mifene.
2014. márc. 7. 17:39
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom ehhez miért kell húr elmélet, és hogy milyen rezgésre gondolsz. Az ember molekulákból épül fel, amik folyamatos rezgő és forgómozgást végeznek bennünk, nem beszélve a molekulákon belüli atomok és apróbb részecskék mozgásáról.

Ez vonatkozik a Földön megtalálható összes élőlényre, tárgyra. Minden folyamatos mozgásban van, jelen koncepció szerint rezgő mozgásban.

2014. márc. 7. 17:43
 3/13 A kérdező kommentje:

Kösz! Még egy kérdés!

Mi rezgeti őket???

Nyilván a hő mozgásba hozza a dolgokat. De ha tegyük fel nem érné semmilyen energia ? Tom hogy buta vagyok ezekkel a kérdésekkel, de nem vagyok egy túlzottan tanult ember. Csak abban a húrelméletben energia csomókrol volt szó, amik rezegnek... És felötlött bennem a kérdés, hogy akkor mégis mi rezgeti őket :D

2014. márc. 7. 17:51
 4/13 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Nem egészen. Ez egy ELMÉLET, amelynek segítségével a világ adott folyamataira, működésének mikéntjére következtetni tudunk.

De ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy ez valóban így is van. Ez (és az ehhez hasonló elméletek) mindegyike valamilyen szempontból jobban leírja a valóságot, jobban megfelel a tapasztalatoknak, mint egy másik.

Viszont még nem sikerült felállítani olyan elméletet, amely a világ összes paraméterére, jelenségére kielégítő magyarázatot adna, eddig még minden elméletnek voltak olyan részei, amelyek esetleg ellentmondásban voltak egyéb tapasztalatokkal...

A kísérleti fizika eredményei alapján az elméleti fizikusok különböző elméleteket alkotnak a világ leírására. Ilyenek például az általad is említett húrelmélet, vagy a relativitáselmélet, a bránelmélet, a kvantummechanika elméletei, stb.... Rengeteg van. Vannak túlhaladottak, és vannak, amelyeket elfogad a tudomány.

Legnagyobb problémánk, hogy néhány egész jól használható elméletünk EGYSZERRE nem lehet igaz, mert bizonyos részei ellentmondanak egymásnak (pl. biztos, hogy a bránelmélet és a kvantummechanika egyszerre nem lehet igaz).

De ugyanezek az elméletek adott körülmények között kiválóan használhatók, és használatukkal jó előrejelzéseket lehet készíteni... Csak mindegyiket a saját helyén kell alkalmazni. :)

A kísérleti fizika például még igen messze van attól, hogy ilyen rezgő húrokat ki tudjon mutatni.... Az elméleti fizika mégis használja ezeket, mert nagyon jól leírhatók a húrok segítségével a különböző szubatomi részecskék, sok tulajdonságuk megmagyarázható a húrok segítségével, vagyis jól lehet számításokhoz, következtetésekhez felhasználni.

De azt, hogy a részecskék legkisebb alkotóelemei VALÓBAN ilyen rezgő húrok lennének, még egyáltalán nem tudjuk bizonyítani.

Pedro

2014. márc. 7. 17:56
 5/13 A kérdező kommentje:

Najó Pedro köszönöm a választ, de ezt így ebben a formában magam is tudtam. :D

Jó lehet kicsit rájátszottam erre a buta vagyok témára.

Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy a húrelméletben a rezgés kiváltó oka mi lenne.

Azt persze elfelejtettem jelezni, hogy akkor nyilván elméleti síkon mozgunk csupán, rosszul tettem fel a kérdést... :)

Tehát az elméletben van-e arra irányuló magyarázat, hogy mi rezgeti a húrokat?!

Asszem tán' Plancknak is volt valami hasonló idézete, hogy valami rezgeti a dolgokat.

2014. márc. 7. 18:00
 6/13 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

" a húrelméletben a rezgés kiváltó oka mi lenne. "

Nem tudjuk. Az elmélet csak azt fejti ki, hogy a 10^-35 méter méretű rezgő húrokból felépíthetők a részecskék.

Hogy mi is egy ilyen rezgő húr, hogy miért rezeg, arról nem szól az elmélet. Csak a húr hossza, és a frekvenciája ami adott, ami jellemző a húrra, az OKA nem.

(És mondjuk a húr következményei szempontjából érdektelen is.)

Pedro

2014. márc. 7. 18:07
 7/13 A kérdező kommentje:
Értem. És nem ütött még senkinek sem szöget a fejébe az, hogy ahhoz, hogy valami rezeghessen, valaminek/valaminek rezegtetnie is kell azt? :O
2014. márc. 7. 18:23
 8/13 Shai-Hulud ***** válasza:

De, biztos. Csak erről nem szól az elmélet. :D

Pedro

2014. márc. 7. 19:52
 9/13 A kérdező kommentje:

:D

Köszönöm a hasznos válaszokat Pedro, további szép napokat!

2014. márc. 8. 15:22
 10/13 anonim ***** válasza:

"valaminek rezegtetnie is kell azt?"

Miért kellene?

Energiamegmaradásról hallottál már?

Másrészt egy rezgést pl. a súrlódás tud leállítani.

Hol van egy atomban súrlódás? Sehol.

2014. márc. 9. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!