Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A SÓ miért olcsó?

A SÓ miért olcsó?

Figyelt kérdés
Mátyás király a sóbányák jövedelméből még drága hadsereget tartott fenn, mostmeg 40 ft kilója. Egyszerűen nem értem.

2014. febr. 15. 12:51
 1/6 anonim ***** válasza:
75%
Leginkább azért, mert most már az étkezési célokra használt só nagy része tengeri és nem kősó, így az előállítás költségei sokkal de sokkal alacsonyabbak.
2014. febr. 15. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Mert mind a nátrium, mind a klór sűrűsége alacsony, tehát a nagy része a földkéregben található. A vízben pedig jól oldódik a kősó (konyhasó), tehát az óceánokban óriási mennyiségben van jelen. Amiből pedig sok van, az olcsó.

Innentől pedig él az, amit #1 válaszoló írt, a bányászott kősó kitermelési költsége lényegesen alacsonyabb, mint a lepárlással készült sóé (lepárlásnál elkerítik a tengervizet, aztán csak meg kell várni, míg a Nap sugarai elpárologtatják a vizet a sóoldatról, minimális a befektetett költség).


[link]

2014. febr. 15. 18:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

" a bányászott kősó kitermelési költsége lényegesen alacsonyabb, mint a lepárlással készült sóé"


Hoppá :D Rosszul írtam, javítok:


A bányászott kősó kitermelési költsége lényegesen MAGASABB, mint a lepárlással készült sóé. Hogy a föld mélyén rejtőző konyhasót a felszínre hozzuk, az lényegesen költségesebb, mint a tengerpartokon elpárologtatni a sós vízből a vizet :)

2014. febr. 15. 21:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 Platypus ***** válasza:
58%
Nem maga a sókitermelés tette drágává a dolgot, hanem akkoriban nehéz volt eljuttatni a szárazföldek belsejébe. Állati erővel húzott szekerek voltak csak, földutakkal. Se nem egyszerű, se nem gyors módszer a mai lehetőségekhez képest. Ezért megtehették hogy sokat kértek érte. Ráadásul jó magas adó volt rajta.
2014. febr. 16. 10:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
ez amit írsz csak tipp, vagy ennyire vágod a témát, hogy ez tuti, mármint h a szállítás lenne az ok???? hogyhogy most ilyen sok van belőle, hogy az utat is sózzuk, akkor meg kevés volt? egyáltalán tényleg van káliumos és nátriumos só? ennek van a dologhoz köze
2014. febr. 17. 00:46
 6/6 A kérdező kommentje:
??????????????????????????????????????????????????
2014. febr. 17. 00:47

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!