Eszembe jutott egy idővel kapcsolatos paradoxon. Szerintetek mi a megoldása, vagy hol van a hiba a gondolatmenetben, ha van?
Nem igazán vagyok otthon a formális logikában (vagy miben), de azt hiszem, az általad felírt kezdeti feltétel (mindenképp lesz egy esemény a jövőben, ami ennek majd véget vet) korrekt megfogalmazással úgy szólna, hogy "véges időn belül" történik egy esemény, ami véget vet a folyamatnak.
Szerintem ha mindenképp bekövetkezik, akkor mindenképpen véges időn belül következik be. De aki ért hozzá, javítson ki, lehet, hogy hülyeség.
'és ki lehet jelenteni, hogy mindenképp lesz egy esemény a jövőben, ami ennek majd véget vet. "
Itt van a bukta. Miért is lehet kijelenteni?
És ki lehet jelenteni, hogy a macskák ugatnak péntek esténként. :) Attól még nem lesz valami igaz, hogy eléteszrl, egy "ki lehet jelenteni" fordulatot.
"Bármikor mondhatjuk azt, hogy az időintervallum ennél-és ennél is hosszabb lesz."
Úgy érted, hogy tegyük fel tudjuk, hogy 100 napon belül nem következik be ez a dolog, aztán én 40 nap múlva azt mondom, hogy 1000 napon belül nem következik be, akkor pusztán ezzel a kijelentéssel meghosszabbítottam a folyamat életét?
Tehát elvileg, ha egy halhatatlan lény minden nap kijelenti, végelen ideig, hogy 1 napig még nem fog megszakadni a folyamat, akkor a folyamat végtelen ideig menni fog?
Ha így gondoltad, akkor szerintem ez nem paradoxon, csak ismeretlen élettartalmú folyamat. Igen, elvilekben lehet végtelen (ha ez a halhatatlan lény túléli akár a világ megsemmisülését is), de az is lehet, hogy 1 másodperc alatt lezajlik.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
# 3: "'és ki lehet jelenteni, hogy mindenképp lesz egy esemény a jövőben, ami ennek majd véget vet.'
Itt van a bukta. Miért is lehet kijelenteni?"
Igen, így tényleg egy Ad hoc. Másképp szerencsésebb: "Tegyük fel, így van."
# 5: "... Ha így gondoltad, akkor szerintem ez nem paradoxon, csak ismeretlen élettartalmú folyamat. Igen, elviekben lehet végtelen (ha ez a halhatatlan lény túléli akár a világ megsemmisülését is), de az is lehet, hogy 1 másodperc alatt lezajlik."
Igen, valami ilyesmire gondoltam. Be fog következni, de teljesen bizonytalan, hogy mikor.
Az első két feltétel teljesülhet egyszerre, például egyszer csak fejet is dobunk azzal az érmével, amivel addig csak írást dobtunk. A harmadik állítás ekkor nem teljesül, hiszen akár a következő alkalommal is dobhatunk fejet.
Ha vulkánkitörésről van szó, akkor legfeljebb egy bizonyos hosszt adhatnak meg, ameddig a vulkán valószínűleg nem fog kitörni. Az idő függvényében ez változik, és a jelzett időpont után már bármikor kitörhet a vulkán, mivel az idő lejárt. Tehát nem tudunk bármikor egy tetszőleges hosszú becslést adni. A harmadik feltétel ellentmond az elsőnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!