Szinapszishoz érkező jel minig továbbhalad?
(előző vagyok)
most nagyon röhögök, hogy hajnali egykor ezen élvezkedünk, nekem patológiát kéne nyomnom, de a kedvencem a neuroanat, szerettem a neurocitológiát, és most zsebeltem be egy ötöst molekuláris neurobiológiából :P
Nem tudom, mi az a klasszikus szigmoid transzferfüggvényes elemek összeköttetésének modellje, és a sztochasztikus faktor, de a többi megállapítás és észrevétel az utóbbi kérdésben helyes.
Valószínűleg azért siklanak el fölötte, mert a felületes idegsejt működés tanulmányokhoz nincs rá szükség, hogy tovább bonyolítsák a képet. Ennyi éppen elegendő az átlag, nem túl érdeklődő hallgatónak.
Arról meg még nem is szóltunk, hogy a telodendronnak, vagyis az axon végfácskájának van (lehet?) egy gliaborítása is, és a jel hossza függ attól, hogy ez a gliasejt milyen intenzitással veszi fel vagy bontja a szinaptikus résbe ürült neurotranszmittert. Szóval a külső harmadik ebben az esetben még csak nem is neuron. Lehet, hogy ha nagyon sürge bont, a fogadó neuronon ugyan kialakul EPSP, de nincs elég időben szummált, úgyhogy nem lépi át a küszöbpotenciált a triggerzónában.
Mondjuk valami ilyesmi kép él az emberek fejében, és az enyémben is. És persze tudom, hogy ez egy közelítő modell. De az elmondottak alapján azt sem látom, hogy ez egy jó közelítés lenne, mert a rendszer két lényeges elemből tevődik össze, és ez a modell csak az egyiket írja le, a másikról teljesen megfeletkezik.
Hát igen, ilyen igen/nem dolognak tűnhet, de csak távoli megközelítésben. A cikkben azon, hogy csak feedforvard, kicsit megakadtam, és törtem a fejem, a gerincvelői idegpályák közt vannak reverberáló körök, amiket én feedbacknek neveznék.
Ugyanis a normál izomtónust az okozza, hogy az izgatott idegsejt pozitívan csatol vissza az őt izgatóra, és egy megszakítatlan AP cirkuláció fog eközött a 2 között létrejönni.
Azt el is felejtettem még érdekességképpen említeni, hogy vannak (neuro)toxinok, amik az axonvégződésen, amit elért a tényleges akciós potenciál hullám, akadályozzák a transzmitter ürülést a szinaptikus résbe. Ilyen a botulinum toxin a motoneuronon, és a tetanus toxin a motoneuront gátló neuronon. Ezért lesz bénult a motoneuron ellátta izom az előbbi, és spazmusos az utóbbi esetben.
én csak az ábrát linkeltem, nem a cikkre gondoltam! itt most csak egyetlen neuron egység funkciója a lényeg. Persze hogy nem csak feedforward van az idegrendszerben, de ez most nem téma. Talán akkor inkább ezt linkelem:
Van ennek a modellnek sok finomítása, de az mind másirányú, ezt használja mindenki és én azt hittem egy jó közelítés, de ebből tökéletesen ki van hagyva az az elem, amiről beszéltünk
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!