Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » 12V AC Led meghajtás (100mA?...

12V AC Led meghajtás (100mA? ). Mit rontok el?

Figyelt kérdés
Van egy íróasztali lámpám amit szeretnék megledesíteni. 12V AC a tápja, egyenirányítom (70V 4A) diódahíddal +1000uF 24V kondival mely mérve ~18v dc lesz. 28db led van beépítve 7*4 es sorokban 1-1 470ohmos ellenállással sorban (nyitófesz 2,8v). Egy soron átfolyó áram kb. 100mA?! és kb. 4v feszültség ledenként. Ezt hogyan? Ha ezt a ledes "panlet" 12v számítógép tápra kötöm 16mA-t kapok és 2,8 voltot kb. Fényerőben nem észlelek különbséget, vakít. Nem értem mi a rossz. kuka az egész?

2014. jan. 16. 22:14
 1/4 anonim ***** válasza:
7x 4db sorba kötött led, vagy 4x 7db sorba kötött ledet raktál össze?
2014. jan. 16. 22:38
 2/4 A kérdező kommentje:
Fhu, kicsit rosszul fogalmaztam. 7sor van mind1ikben 4 led.
2014. jan. 17. 10:30
 3/4 A kérdező kommentje:
Megmértétem. Rossz ellenállásokat raktam 470 helyett 4,7ohmot -.- . A ledek még világítanak. Ha kicserélem az ellenállást még müködhetnek huzamosabb ideig?
2014. jan. 17. 11:26
 4/4 anonim ***** válasza:

A rossz hír, hogy jól belemásztál egy nemlieáris problémába. A jó hír, hogy a LED-ek valószínűleg túlélték.

Az általad készített tápegység üresjáratban beáll 12* gyök(2) ~ 18 V-ra. Ez azonban terhelés hatására esik, ráadásul ez a feszültségesés a terheléssel nem egyenesen arányos.

Ha csak egy műszered van, kérj kölcsön egy másikat is, mert feszültség - terhelő-áram diagramot kell rajzolnod! Aki nem szuper matek-zseni, csak földi halandó annak ezt a módszert javaslom. Ja, kell még egy marék ellenállás is (meg "kockás" papír).

Ha függőleges tengelyre írod a feszültséget, vízszintesre az áramot, egy parabola leszálló ágára hasonlító görbét kapsz. A megoldást magad is látni fogod. (Ha bizonytalan vagy majd megsúgom)

Egy gyakorlati tanács:

A LED-ek feszültség esését üzemi áramon, pontosan meg kéne mérni. Tapasztalatom szerint elég nagy a szórásuk. A kisebb nyitófeszültségűeket a nagyobbakkal kell párosítani, hogy a sorokon eső feszültség nagyjából egyforma legyen.

A LED-ek összeválogatása kevésbé gízdás meló, ha ideiglenesen összedobsz egy áramgenerátort.

2014. jan. 17. 19:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!