Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a Hubble teleszkóp valójába...

Ha a Hubble teleszkóp valójában szürkében lát akkor, hogy tudnak színképelemzéssel exobolygókat felfedezni?

Figyelt kérdés
Tényleg érdekel és angolul nem találtam megfelelő oldalt. Ha valaki ért hozzá, nagyon jó lenne ha leírná.

2013. dec. 30. 18:15
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Én ezt így teljes általánosságban nem merném kijelenteni… Attól is függ, hogy milyen részletekre vagyunk kíváncsiak. Talán annyi alapja lehet, hogy egyszínű szenzorokból többet lehet elhelyezni az érzékelőn, és nagyobb lesz a felbontás.

Egy veszteségmentesen tömörített színes digitális képből simán vissza lehet nyerni a három „monokromatikus” komponenst, amik különböző részleteket tartalmaznak.

2013. dec. 31. 11:04
 12/14 A kérdező kommentje:
Valami ilyesmit olvastam angol fórumon is és talán a Hubble hivatalos oldalán is, de nem találtam meg mégegyszer. Talán a FAQ részben kérdezte valaki, hogy miért nem csinálnak sima színes képeket és ott ugye elmagyarázta azt, amit te is, hogy sokszor olyat lát, amit emberi szem nem tudna felfogni, de azt is, hogy ha olyan lenne, mint egy földi kamera, akkor túlzsúfolt lenne az érzékelő és jelentősen romlana a felbontás.
2013. dec. 31. 11:13
 13/14 A kérdező kommentje:

Ez csak így érdekességnek, ide belinkelem. A filterek:

[link]

2013. dec. 31. 11:17
 14/14 A kérdező kommentje:
jav.: földi színes kamera
2013. dec. 31. 11:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!