Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Két közeli tárgy árnyéka...

Két közeli tárgy árnyéka miért vonzza egymást?

Figyelt kérdés
Pl. Két ujjamat lassan egymáshoz érintem, mielőtt valóban összeérnének (pár milliméterre vannak egymástól)az árnyékuk már összekapcsolódott. Egymás fele megnyúlnak.

2013. dec. 28. 22:38
 1/5 anonim ***** válasza:
Mert a fényforrás nem pontszerű.
2013. dec. 28. 23:22
 2/5 Banc ***** válasza:

Először is az árnyékok csak vetületek, az, hogy az ujjaid árnyékai összeérjenek úgy is megoldható, ha az ujjaid egymástól akár 30cm-re is vannak.

Ha viszont kitapasztaltad, hogy mikor áll az ujjvégeiden keresztül meghúzható egyenes merőlegesen a fénysugarakra, akkor is látható, hogy az árnyékok körvonalai egybemosódnak kis ujj-ujj táv mellett. Ez a fentebb említettek miatt van, a fényforrások általában nem tekinthetőek pontszerűnek, még a Nap sem, ezért az árnyékok körvonala gyakorlatilag sosem éles.

2013. dec. 29. 01:12
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
2013. dec. 29. 11:52
 4/5 anonim ***** válasza:
Szögezzük le: a "vonzza" jelentését már lefoglalták másra. A felvetett jelenségben vonzásnem lehetséges, viszont látszat igen. Például a fent említett okok miatt. Ez ugyanis egy geometriai probléma, nevezetesen, hogy alakzatok egymáshoz való "látása" hogyan változik a nézőpont szerint, a megvilágítás, és más tényezők szerint.
2013. dec. 29. 11:57
 5/5 A kérdező kommentje:
Igen, tudom, hogy a "vonzza" kifejezés helytelen, de nem tudtam jobban kifejezni a dolgot. Köszi a válaszokat, ment a zöld jel.
2013. dec. 29. 13:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!