Lehetséges lenne, hogy egy testnek ne legyen árnyéka?
Előállítani nyilván nem tudunk, nem is hinném hogy létezik, csak kíváncsiságból kérdezem, hogy vajon lehetséges lenne-e?
Ugye ha egy testnek nagy a tömege, az meghajlítja a fénysugarakat, a fény terjedési irányát.
Tegyük fel, hogy van egy gömb alakú testünk, aminek elképesztően nagy a tömege. Elé egy, a testnél kicsit szélesebb fényforrást tennénk, mögé egy hatalmas ponyvát. Lehetséges lenne-e, hogy a test tömege a miatt, a fénysugarak terjedési irányát olyannyira elhajlítaná, hogy a mögötte lévő ponyván nem látszódna az árnyéka? Kvázi a testnek egyáltalán nem lenne árnyéka.
"Lehetséges lenne, hogy egy testnek ne legyen árnyéka?"
Vagy, ha minden irányból teljesen átlátszó, és a fénytörés is minimális. Szerintem egy sima, nagyon tiszta üveglappal is meg lehet csinálni, hogy nem legyen árnyéka.
Köszi a válaszokat, de én arra lennék kíváncsi, amit az én példámban leírtam.
Elnézést kérek, ha rosszul fogalmaztam.
Akkor kicsit átfogalmazom:
Mondjuk a Nap és a Föld között lenne ez a test, és csak egyetlen egy fényforrás van, maga a Nap. Nem átlátszó a test, nem téglalap alakú, gömbölyű. A tömege hatalmas.
Így lehetséges lenne, hogy nem lenne árnyéka a Földön?
Ezáltal egy másik kérdés is felmerült bennem :D
Így látnánk a Földről ezt a testet?
Attól még, hogy hatalmas a tömege, nem hajlítja minden irányba a fény maga köré, csak azt, amelyik megfelelő szögben érkezik. Amelyik fénysugár merőleges a testre, az akármekkora tömegnél bele fog csapódni, ergo ott már "árnyék" lesz, hiszen lesz olyan pont, ahol a fényforrásunk fénye nem vetődik a Földre.
Az meg, hogy látható-e, megint értelmetlen kérdés :) Mint láttuk, van árnyéka. Ergo látható, hogy fekete. ha nem tükröződik róla a fény, és nincs saját fénye, akkor annyit látsz, hogy ott sötétséget látsz.
Mikrohullámú technológiával már csináltak olyan szerkezetet hogy adott frekvenciájú elektromágneses hullámokat körbevezet magán és azon az egy frekvencia tartományban "láthatatlan" test. Mindezt gravitáció használata nélkül. Idő kérdése hogy a frekvenciát megemelve ugyanezt a fény elektromágneses hullámaival is meg tudják majd tenni. És persze a spektrum szélességét növelve a fény minden frekvenciájára. így elvileg létrejönne a teljesen láthatatlan test, mindezt gravitáció nélkül! Ennél egyszerűbb megoldás az ha oled kijelzővel borítasz egy tárgyat meg pici kamerák tömegével és ellátod a megfelelő képfeldolgozó SW-HW berendezéssel.
Gravitációs hatással úgysem lenne tökéletes az eltüntetés, a gravitációs lencse effektusról beszélsz de az torzítja a háta mögül érkező fényforrás képét, tehát láthatóvá válna hogy ott van valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!