Hogyan tudom kiszámolni a gömbszelet egy szeletének a térfogatát?
Adott egy gömb szelet, aminek a sík felülete függőleges. Ezután erre a függőleges síkra merőlegesen, vízszintesen újabb szeletet vágunk a gömb szeletből. Na ennek kellene a térfogata. Valami olyan testnek keresem a térfogatát, mint ami az alábbi képen a földből hiányzik: [link]
Természetesen nem ilyen szabályos, hiszen akkor a gömb térfogata osztva 4-el. :)
Elgondolkodtató amit írsz, de még mindig nem az igazi. Vagy csak én vagyok túl hülye. Összedobtam egy kis móricka ábrát paintban. Oldalnézetben ábrázolja a gömbszeletemet.
Amit tudok, az a gömbszelet (nem a gömb!) átmérője (D=2m), a magassága (m=0,2m), valamint hogy az alsó csúcsától milyen távolságra van a második metszési sík (h=0,35m). Amit keresek, az a szürke rész térfogata. A gömb sugara, ha szükséges, gondolom visszaszámolható.
Igen, a gömb sugara kelleni fog, Pithagorasszal számítható:
R^2 = (D/2)^2 + (R-m)^2 ; --> R
Ezután h-t sok - pl. n=100 - részre felosztod, és kiszámítod , összeadod a hozzájuk tartozó körszeletek területét,
elosztod n-el, megszorzod h-val.
Ha megcsinálod pl. n=50, 100, 200-ra, akkor látni fogod, hogy 1-1 lépésben a hiba hányad részére csökken.
Az első vagyok:
Az se rossz amit az előttem lévő írt, de konkrétan rámehetsz a körcikk ezen részére:
T=(pi*alfa*r^2)/360=(alfa*r^2)/2; és itt asszem az alfa=90 fok mivel derékszög, de javítsatok ki ha tévedek.o.O
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!