Hogy is van ez? Mi-minek a függvényében?
Az alábbi képen akkor a térfogat van ábrázolva a nyomás függvényében vagy fordítva (nyomás függvényében a térfogat)??
Röviden: Általában van valami értékünk, aminek alapján kiszámolunk, mérünk egy másik tőle függő értéket. Hagyományosan vízszintes tengelyen ábrázoljuk a kiinduló értéket, és függőleges tengely mentén helyezzük el a hozzá tartozó, tőle függő értéket. Tehát az x-hez rendelünk hozzá egy y=2x+3 értékű értéket. Tehát y értéke függ x-től: f(x)=2x+3.
Jelen példánál a térfogatot ábrázoljuk az x tengelyen, így ennek függvényében fogjuk mérni, kiszámolni a nyomást. Bár ez a kép egy kicsit „csal”. Valójában az állapot függvényében ábrázol két különböző értéket, tehát valójában az állapotváltozás, vagy az idő függvényében ábrázolja a nyomást és a térfogatot, csak itt az állapotváltozást, időt nem külön tengelyen jeleníti meg.
Az előző két kiváló választ szeretném kiegészíteni, kevésbé szakszerűen. Én érzek némi bizonytalanságot a kérdezőben. Az előző válaszolók a kérdésre válaszoltak, de nem vagyok benne biztos , hogy a kérdező a jó kérdést tette fel.
Az egy Carnot ciklust ábrázol. Ennek a folyamatnak 2 fő nagyon fontos tulajdonsága van. 1. iskola példa, nagyonjól tanulmányozható, taníthatóak a különböző gáztörvények. 2. nagyon jól leírja a hőerőgépek működését ( kazán, hűtőgép, klíma stb...)
Az ábrán, messze nem az a lényeges, hogy mi, minek a függvényében van ábrázolva. Valójában a Carnot folyamat nyomás/térfogat változása van ábrázolva.
pl: : [link] lapon, ábrázolják ugyanennek a folyamatnak az entrópia/hőmérséklet diagramját is.
Például zárt rendszerben, egy izoterm állapotváltozás görbéjén lehet ábrázolni a nyomás változását a térfogatváltozás függvényében. Vagy ugyanezt lehet ábrázolni adiabatikus körülmények között is. A Carnot ciklust két adiabata és két izoterma alkotja. Kezdek belemelegedni én is :)))
A görbe értelmezéséhez nélkülözhetetlen Boyle–Mariotte és Gay-Lussac törvényeinek ismerete.
Köszönöm szépen!
Utolsónak: Neked is köszönöm, de tényleg csak fogalmi, megfogalmazásbéli problémám volt, a Carnot-ciklust csak random kiválasztottam, a kérdésem nem szigorúan arra vonatkozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!