Van itt valaki aki kémiából vagy bioszból emelt szinten jól érettségizett és megosztaná velem a szobeli tételeit tapasztalatait?
Biológia:
A. tétel: Mendel-törvények bemutatása önálló példákkal, AB0 öröklődés bemutatása egy megadott feladaton keresztül és Rh-vércsoport öröklődés szintén egy feladaton keresztül
B. Tétel: telomerek funkciója, karciómák, dns bioszintézis, dns megkettőzödés folyamata, szívinfarktus
Tapasztalat: 50/41 pontom lett. Nekem ez nagyon pocsékol sikerült. Konkrétan az elején megállítottak, hogy ők csak arra adhatnak pontot, ami a megoldókulcsba van, így fel is borult az egész feleletem rendje, amit szépen felépítettem és így sokszor már a kérdést sem értettem az első feladatban. A B. tétel pedig maga a katasztrófa. Minek kell telomérákról olvasgatnom középiskolában? Mégis azt mondom a B. rész jobban sikerült - kivétel, hogy nem tudtam mik a telomerek.
Kémia:
A. tétel: diének, buta-1,3-dién, karotinoidok, kaucsuk, gumi, izoméria
B. tétel: szulfitos kísérlet
C. tétel: már nem emlékszem
Tapasztalat: 50/45 pont. Ez nem volt annyira gáz, bár A. tételnek húzhattam volna nyilván valami jóval könnyebbet. Ez nem egy egyszerű rész szerintem, hogy a cisz-transz izomériát elemezzem szépen a diéneken keresztül. De nem volt rossz.
Kémia:
A: Dinamikus egyensúlyi állapot kialakulása, bemutatása, befolyásolása; példával illusztrálni.
B: alkil-halogenidek reakciói.
C: Fehér foszfor és nátrium tárolásával kapcsolatos kérdés (víz vs. paraffinolaj).
Én Villányi Attilánál szóbeliztem, tartottam tőle egy kicsit előtte, de nagyon korrekt és rendes vizsgáztató.
Csak egy pontot veszítettem. Volt bőven időm kidolgozni a tételeimet, amikhez természetesen volt kikészítve függvénytáblázat, ha akarom elvehettem volna.
Magadtól kell mindent prezentálni, és nagyon fontos, hogy MINDEN le legyen írva a lapra, még az is amit nem is gondolnál, hogy elmondod, MINDEN!
Csinálj ábrákat, mutogasd a bizottságnak.
Az a dolguk, hogy kérdezzenek, visszakérdezzenek, esetleg megpróbáljanak elbizonytalanítani és ösztökélni arra, hogy Alkalmazd a tudást, ne csak elhadard.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!