Egy 50 fős társaságban mindenkinek legfeljebb 3 haragosa van a többiek között (a haragosság kölcsönös). A társaság kirándulni megy két busszal. Szétoszthatók-e ha?
Szerintem:
"legfeljebb 3 haragosa van" -nyilvánvaló, hogyha csak 0, vagy 1 akkor triviálisan megoldható, ezért úgy gondolom:
"Szétoszthatók-e az emberek MINDEN ESETBEN két részre úgy...?"
A kapcsolatok(haragok): 50 * kombináció(49,3) / 2 féle
a két buszon max.:[ 25 * komb(24,1) / 2 ]^2 féle lehet
Kérdés: ez utóbbi van-e annyi mint előbbi?
Ha jól gondolkodom - de nem biztos.
Az én logikám ugyan csak paraszti, de...
Szétoszthatók-e ideális helyzet esetén? Mivel a feladat azt mondja hogy LEGFELJEBB 3 haragosa van mindenkinek, csak azt kell feltételeznünk, hogy mindenkinek 0 van :)
Szétoszthatóak-e a lehető legrosszabb helyzet esetén? Nem.
Képzelj el 3 embert akik mind utálják egymást. Akárhogy osztod őket kétfelé, 2 haragod mindig együtt marad.
És ha 3 buszod lenne?
Akkor most képzelj el 4 embert akik mind utálják egymást (mindegyik mindegyiknek haragosa). Mindenkinek max 3 lehet, tehát ezzel még a korláton belül vagyunk.
Tehát el lehet könnyen képzelni olyan helyzetet ahol még 3 busz se elég.
^Bocs, nem figyeltem a kérdésre, hogy csak 1 haragos megengedett. :)
Kérlek hagyj figyelmen kívül. :)
Előző:"Képzelj el 3 embert akik mind utálják egymást. Akárhogy osztod őket kétfelé, 2 haragod mindig együtt marad"
Ez meg van engedve!!!: "mindenki csak legfeljebb egy haragosával kerüljön egy buszra"
"Akkor most képzelj el 4 embert akik mind utálják egymást"
Ez ideális lenne... Az ilyen négyeseket csak félbe kell vágni, és O.K.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!