Az almacsutka a levegőben lebegő baktériumok által barnul meg?
Ha tévedek, javítsatok ki, légyszi. :)
Tudja valaki részletezni a folyamatot?
Nem. Egyrészt a fogaidról vagy tízszer annyi baktérium került az almára, mint amennyi a levegőből egy nap alatt tud kerülni rá. Másrészt nem igazán a bacik játsszák a fő szerepet, hanem a levegő hatására a felületen lezajló enzimreakciók.
Hasonló kérdés egyébként volt már:
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__vegetarianizmus..
Itt részletesen leírják, melyik enzim okozza, hogyan.
Háromféle romlásról beszélgetünk:
1. fizikai romlás - színelváltozás (alma, parizel bebarnulása)
2. kémiai romlás - zsírsavak oxidácioja (avasodás)
3. biológiai romlás - mikroorganizmusok okozzák (rothadás, penészesedés stb.)
Első két esetben a csökkent értékű élelmiszer fogyasztható, a harnadik esetben nem (kivétel: ha a "romlást" hasznos erjesztő gombák okozzák pl. tejtermékek, bor stb.
"1. fizikai romlás - színelváltozás (alma, parizel bebarnulása)
2. kémiai romlás - zsírsavak oxidácioja (avasodás)"
A színelváltozásnak fizikai jelei vannak, de kémiai okok miatt jelennek meg az elváltozások. Az említett polifenol oxidáció miatt. Szóval ez inkább kémiai jellegű, mint fizikai. Igaz, az avasodást nem lehet megérezni egy almán, amit kiteszek a levegőre pár napra. Ennyi idő talán elég ahhoz, hogy a mikrootrganizmusok, gombák működésbe lépjenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!