Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az almacsutka a levegőben...

Az almacsutka a levegőben lebegő baktériumok által barnul meg?

Figyelt kérdés

Ha tévedek, javítsatok ki, légyszi. :)

Tudja valaki részletezni a folyamatot?



2013. nov. 3. 10:37
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem. Egyrészt a fogaidról vagy tízszer annyi baktérium került az almára, mint amennyi a levegőből egy nap alatt tud kerülni rá. Másrészt nem igazán a bacik játsszák a fő szerepet, hanem a levegő hatására a felületen lezajló enzimreakciók.


Hasonló kérdés egyébként volt már:

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__vegetarianizmus..


Itt részletesen leírják, melyik enzim okozza, hogyan.

2013. nov. 3. 11:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszi.
2013. nov. 3. 11:09
 3/6 anonim válasza:
Nem, hanem a polifenolok oxidációja miatt. Ha antioxidánst adsz az almához (pl. aszkorbinsav - citromlé), akkor nincs ilyesmi. Amúgy meg volt egy közép érettségi, amiben ez volt az esettanulmány. Betyár könnyű volt, de mégis voltak olyanok, akik nem tudták megcsinálni rendesen.
2013. nov. 3. 13:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi a választ neked is, amúgy az első beíró linkelte a megfelelő másik kérdést, sok-sok, a tiedéhez hasonló remek válasszal. ;)
2013. nov. 4. 13:02
 5/6 anonim ***** válasza:

Háromféle romlásról beszélgetünk:

1. fizikai romlás - színelváltozás (alma, parizel bebarnulása)

2. kémiai romlás - zsírsavak oxidácioja (avasodás)

3. biológiai romlás - mikroorganizmusok okozzák (rothadás, penészesedés stb.)

Első két esetben a csökkent értékű élelmiszer fogyasztható, a harnadik esetben nem (kivétel: ha a "romlást" hasznos erjesztő gombák okozzák pl. tejtermékek, bor stb.

2013. nov. 4. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim válasza:

"1. fizikai romlás - színelváltozás (alma, parizel bebarnulása)

2. kémiai romlás - zsírsavak oxidácioja (avasodás)"



A színelváltozásnak fizikai jelei vannak, de kémiai okok miatt jelennek meg az elváltozások. Az említett polifenol oxidáció miatt. Szóval ez inkább kémiai jellegű, mint fizikai. Igaz, az avasodást nem lehet megérezni egy almán, amit kiteszek a levegőre pár napra. Ennyi idő talán elég ahhoz, hogy a mikrootrganizmusok, gombák működésbe lépjenek.

2013. nov. 4. 15:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!