Ha megmérem, mennyi ideig repül a kő, amit eldobtam, ki tudom számolni, milyen magasra repült? Hogyan?
"Az ne befolyásoljon senkit, hogy a gyakorlatban pár száz esetet meg tudok valósítani mondjuk 2 méteres és 20 méteres magasság között, de szigorúan 10 sec időtartamú "kőrepülésre". "
NEM TUDSZ. Ha nem hiszed, vegyél néhány konkrét értéket, és számold ki!!!
Szerintem te kevered a hajítás ÚTHOSSZÁT a hajítás MAGASSÁGÁVAL.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Nos akkor még egyszer.
Adott a két képlet:
t = v * sin α / g
ahol
t = a kő repülési ideje,
v = a kezdősebesség,
α = a hajítás szöge,
g = a nehézségi gyorsulás,
és
h = v^2 * sin^2 α / 2g
ahol
h = a hajítás magassága (nem az út, hanem a magasság),
v = a kezdősebesség,
α = a hajítás szöge,
g = a nehézségi gyorsulás.
Rendezzük kicsit a másodikat:
h = (v * sin α)^2 / 2g
Az első képletből fejezzük ki a kezdősebességet:
v = t * g / sin α
ezt helyettesítsük be a másodikba:
h = ((t * g / sin α) * sin α)^2 / 2g
Azonnal látszik, hogy sin α-val lehet egyszerűsíteni:
h = (t * g)^2 / 2g
h = t^2 * g^2 / 2g
h = t^2 * g / 2
Vagyis a ferde hajítás magassága egyáltalán nem függ a hajítás szögétől. Aki nem hiszi, az kérdezze meg az általános iskolai fizika tanárt. Vagy esetleg olvassa el a wikipédia ferde hajításról szóló leírását:
Már egyszer belinkeltem, de úgy látszik senkit nem érdekel, mindenki csak nyomja tovább a saját elképzeléseit.
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
"Haragszom, ha minden megfontolás nélkül, vagy hozzá nem értéssel hamis eredmények mellett kardoskodik valami. Ez nem közvélemény kutatás, hanem tudomány. Kéretik ennek megfelelően hozzáállni."
Szerintem is... :-)
Most haragszom, csak igazán - magamra.
Mert a második képletből nem helyettesítettem be a v-t az elsőbe. Tehát adott idő alatt valóban - a hajítás szögétől független - adott magasságra lehet dobni a követ.
Csakhogy a valóságban tetszőleges magasságra hajíthatunk egy követ (a fizikai erőnktől és ügyességünktől függően).
Ezért a "Vagyis a ferde hajítás magassága egyáltalán nem függ a hajítás szögétől." kijelentés csak úgy igaz, hogy feltesszük, vagy meredekebb szögben kisebb erővel, vagy laposabb szögben nagyobb erővel (ami a v kezdeti sebességet eredményezi) hajítunk, tekintettel a te=v*sin(alfa)/g képletre. Ahhoz, hogy a "te" emelkedési idő azonos maradjon, a v és az alfa a megfelelő arányban kell változzon.
Bocsánat, mik azok a kis háztetők a képletben???
Mellesleg az Öveges-könyvben olvastam erről taknyos gyerekkoromban, hogy van ilyen számítás, de már nincs meg a könyv, szerintem az ára lecsúszott a torkomon...
Köszönöm a válaszokat és a linket, nagyrészét nem értettem...
A kis háztetők a hatványozás jelei, csak itt nem lehet hatványkitevőt írni, ezért így jelöljük (egyébként elfogadott szabvány jelölés).
Tehát a x^y azt jelenti, hogy x az y-adikon, ugyanígy 5^2 az öt a négyzeten, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!