Ha megmérem, mennyi ideig repül a kő, amit eldobtam, ki tudom számolni, milyen magasra repült? Hogyan?
nem, mert nem mindegy milyen szögben dobtad el.
Önmagában az idő nem elég.
Igen, de elméletileg azt is figyelembe kell venni, hogy nem a föld felszínéről, hanem kb 1 m magasról indítod.
A különbség jelentős, ha lapos szögben dobod el.
A pontos számításhoz azt az időt kell figyelni, amikor az eldobás szintjére ér vissza, ill. a magasság is ehhez képest van.
s=1/2*g*t^2, de természetesen az IDŐ FELÉVEL kell számolni. (Felfelé ua idő, mint lefelé)
Vegyük észre, hogy a hajítás magasságának számításakor csak a függőleges sebesség komponens számít:
t = v0 * sin α / g
ahol a 'sin α' a függőleges komponenst jelenti (α a hajítás szöge),
és függőleges hajítás esetén a sin α = 1.
Ugyanígy a magasság számításakor:
h = v^2 * sin^2 α / 2g = (v * sin α)^2 / 2g
ahol a 'sin α' szintén a függőleges komponens.
Vagyis az idő ill. a magasság számításakor ferde hajítás esetén is csak a függőleges sebesség komponenssel kell számolni.
"Vagyis az idő ill. a magasság számításakor ferde hajítás esetén is csak a függőleges sebesség komponenssel kell számoln"
Ez a "csak" azért nem olyan egyszerű dolog, hogyan határozod meg? Valamit még ismerni kell nem? Adja magát a hajítás szöge... de szerintem még mindig egyszerűbb a távolságot lemérni.
Az első válasz rövid ugyan, de lényeget tartalmazza.
Akik annyira tudják, hogy elegendő az időtartam, tessék, 10 sec, kérem a magasság megadását. Az ne befolyásoljon senkit, hogy a gyakorlatban pár száz esetet meg tudok valósítani mondjuk 2 méteres és 20 méteres magasság között, de szigorúan 10 sec időtartamú "kőrepülésre".
Mellesleg: z=v^2*sin^2(alfa)/2*g, ahol alfa a hajítási szög, v a kezdeti sebesség, g a nehézségi gyorsulás.
Ebben a v sebességet kiszámíthatjuk az emelkedési időből, ami fele a teljes hajítási időnek. v=t*g/sin(alfa). Itt a t már az emelkedési idő.
Haragszom, ha minden megfontolás nélkül, vagy hozzá nem értéssel hamis eredmények mellett kardoskodik valami. Ez nem közvélemény kutatás, hanem tudomány. Kéretik ennek megfelelően hozzáállni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!