Melyik a legnagyobb szám ameddig el tudnál számolni?
Úgy érted egytől kezdve, egyesével? Mondjuk másodpercenként gondolva egy-egy számra?
Mivel az ember 2-3 milliárd másodpercig él, a felső határ valahol itt lehet.
De mivel az embernek legalább néhány naponta aludnia is kell, és ha elalszik, akkor nagy valószínűséggel elvéti a számolást, és újra kell kezdenie, akkor valószínűleg nem lehet több egy-két százezernél.
Én is úgy tudom, hogy a googolplex a legnagyobb "elnevezett" szám.
Számolni persze lehet nagyobb számokkal is, pl.:
googolplex^googolplex , googolplex^^googolplex (tetráció),
de még ez is semmi Ack(1000,1000)-hez képest.
(Ackermann függvény, elképzelhetetlenül gyorsan nő)
Kérdésed értelmetlen, és mutatja fogalmad sincs a végtelen jelentésről.
Bárki,aki mond egy számot, ahhoz képest én tudok nagyobbat. Azt is elmondom, hogyan. Aki mond egy számot, elkezdi, mondja, mondja, de úgy fejezi be ...egy/kettő/... stb. Na én a következőt mondom.
Minden számot meg lehet nevezni valahogy, tehát bármilyen nagy számot, bármilyen pontossággal meg lehet nevezni, ha máshogy nem, akkor műveletekkel. Ugye a googolplex 10^(10^100), és lehet azt mondani, hogy nyolc googolplex plusz hattrillió, stb…
Gondolom itt arra vagy kíváncsi, hogy mi van a millió, milliárd, billió után. Nos ezek a nevek latinból jöttek, és kb. tetszés szerint folytathatók. Lásd:
Itt ugye a legnagyobb megnevezett, hagyományos formájú szám, ameddig a számok megnevezése folyamatos, az a szexdecillió, ami 10^96. (Magyarán 1 és utána 96 darab nulla.) De semmi akadálya, hogy latinból továbbszámolva újabbakat nevezzünk meg, septdecillió, oktdeciliió, stb… (Nem vagyok jó latinból, remélem jól írtam.) De nem hiszem, hogy a kvadrillió feletti megnevezéseket bárki is használta volna rendszeresen.
A legnagyobb "hasznos" szám tudomásom szerint a Graham-szám, messze nagyobb a googolplexnál is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!