A Gravitáció és Elektromágnesesség különbsége?
A gravitáció minden tömeggel rendelkező tárgynál fellép. Minden vonz mindent, aminek van tömege, ezt ki lehet számolni Newton univerzális gravitációs egyenletével. Ha jól tudom a gravitációs egy örvénymentes, forrásos tér. A kölcsönhatás közvetítője a még meg nem talált graviton.
Az elektromágnesesség az elektromos és mágneses terekből, erőkből adódik. Az elektromos térben a kölcsönhatásokat a töltéssel rendelkező részecskék közvetítik. Forrásos, örvénymentes tér amíg statikus, értelemszerűen töltéssel rendelkező testek között hat. A mágneses tér forrásmentes, örvényes tér. Forrásai az áramok, ebből kifolyólag csak "egymásra" hatnak. Az elektromágneses erőt Lorentz-törvénnyel lehet kiszámítani. Nem tudom/hiszem, hogy ennél mélyebben szeretnél bele menni.
A Gravitáció egy végtelenbe ható erő. Mellesleg az egyik leggyengébb atomok közti kölcsönhatás, mégis "nagy" mivoltát a sok kicsi sokra megy elve okozza, mivel nagyon sok atom tömege adódik össze.
Az Elektromágneses kölcsönhatás meg a legerősebb atomok/anyagok közti kölcsönhatások között van, mégis a távolsággal igen hamar elgyengül tehát nem egy messze ható erő.
Gravitációt nem tudunk generálni tömeg nélkül (még), elektromágnesességet tudunk nem függ a tömegtől.
Mindkét erő fénysebességgel terjed.
(Azaz ha eltűnne a nap a föld még 8 percig keringene csak azután menne érintőirányba el. Ugyanez az elektromágnesekre is igaz a magához vonzott tárgyat ideális esetben "csak" fénysebességgel eresztené, persze a visszaható áramok miatt még ennél is jóval később.)
Hát konyhanyelven kb ennyi.
"Az elektromágneses kölcsönhatás, vagy elektromágnesesség az elektromágneses mező fizikája. Az elektromágneses mező az elektromos és mágneses mezők által létrehozott, a tér teljességét betöltő hatásmező."
Ezt a wikiben olvastam!
Lehetséges lenne,hogy mint az első hozzászóló írta,hogy nem találták még meg a gravitont,azért lehet mert az elektromágneses erő ugyanaz mint a Gravitáció?
Mind kettőnek van:
-tere
-mezeje
-állandója
-pólusa
-vonzása
-taszítása
stb.
nem lehet egy és ugyanaz a kettő?
A gravitációnak nincs taszító hatása, vagyis jelen világunkban nem létezik antigravitációs hatás. Laboratóriumban sem sikerült még ilyen hatást előállítani.
Egy példa: a barack és a szilva is sokmindenben hasonlít egymásra, mindkettőnek van magja, cukortartalma, színe, mindkettőnek magas a víztartalma, mindkettő termés - szóval miért használunk rájuk külön nevet? Pont azért, amiért a gravitációnak és az elektromágnesességnek is külön neve van - két különböző jelenség, két különböző hatás.
Eagle: az elektromágneses hatás is végtelen hatóerejű, bár valóban - a gravitációs hatáshoz hasonlóan - a távolság növekedésével négyzetes arányban csökken.
Mert az elektromágnessel is lehet létrehozni a Gravitációhoz hasonló vonzást, sőt taszítást is!
Azért kérdezem ,mert arra gondolok hogy elviekben a Nap elektromágneses mezőt hoz létre a naprendszerben,és hogy ez képes lehet a bolygókat pályán tartani?
Máshogy fogalmazva:
van egy test: mondjuk úgy :x
van mégegy: y
ha az x a középpontban állandó elektromágneses mezőt gerjeszt maga körül és ebben a térben az y ami ugyanúgy gerjeszt saját elektromágneses teret,de ez kissebb mint az x-é ,akkor elvileg az x test képes lehet magához vonzani a testet mint egy elektromágnes,viszont az y test tere megfelelő ahhoz hogy úgymond visszatartsa a vonzást!
így egy képzeletben előre-hátra mozgással vonzák és taszítják egymást aminek következtében az y test keringeni kezd a nagyob mezejű x körül.
ez így kivitelezhető lenne?
Azt olvastam hogy bizonyos kamerával megfigyelhető,hogy az elektromágnes pólusai megváltoznak ha egyforma púlusok közelednek egymáshoz! nagyon hasonló számomra a földünk pólusváltásához!
mind értem amit írtok,de igazából nem kaptam válasz a kérdésemre csak mégegy olyan tényt hallottam ami megerősítette a hasonlóságot bennem!
Én azt szeretném tudni mi a különbség a kettő között?
miben más a gravitáció és az elektromágnesesség?
És hogy teljességgel ki lehet állítani ,tényekkel alátámasztva hogy nem ugyanarról az egy dologról beszélünk?
A gravitáció monopólusú, az elektromágnesesség dipólusú. A Földnek van mindkettő: elektromágneses hatása és gravitáló hatása is. Az elektromágnesesség több mint 40 nagyságrenddel erősebb hatás, mint a gravitációs. A gravitációt a tömeg, az elektromágnesességet a töltés okozza.
Remélem ezek a különbségek alapján megérted végre, hogy két különböző hatásról van szó, még ha sok hasonlóság is van köztük. Az előző szilvás-barackos példánál még sarkítottabb példa: Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a teherautó és a fenyőfa végeredményben ugyanaz, mert mindkettő tartalmaz szénatomokat, mindkettőnek szüksége van vízre és mindkettőt használja az ember. Ennyi hasonlóság alapján pedig már igazán ugyanannak lehetne tekinteni a kettőt.
Nem lehet. Mint ahogyan az elektromágnesességet és a gravitációt sem. Két különböző hatás, különböző tulajdonságokkal, különböző megjelenési formával, különböző intenzitással. Valóban vannak bizonyos szempontok, amik alapján a kettő hasonlóképpen mutatkozik meg - de ettől még nem lesz ugyanaz a kettő.
Mert ha úgy van ahogyan tanítják,hogy a Gravitáció egy teljesen egyedülálló és semmihez nem hasonlítható természeti erő akkor miért nem lehet modellezni?
Tudtok e olyan kisérletről ahol a naprendszert modellezték az űrben?
Mert ha igaz amit tanultunk akkor elég egy mondjuk 100 kg-os vasgolyó körül elindítani egy 1 grammos kis golyót és ha igaz elméletben ugyanúgy fog viselkedni mint a nap körül a föld!?
Persze ha a tanultak alapján van és nincsen ott az a fránya elektromágneses erő és kölcsönhatás amiről én beszélek! :)
"A gravitáció monopólusú, az elektromágnesesség dipólusú. A Földnek van mindkettő: elektromágneses hatása és gravitáló hatása is. Az elektromágnesesség több mint 40 nagyságrenddel erősebb hatás, mint a gravitációs. A gravitációt a tömeg, az elektromágnesességet a töltés okozza."
Értem!
És a kettő szétválasztható vagy együtt jár a kettő?
Magyarúl :lehet gravitáció elektromágnesesség nélkül ,vagy lehet elektromágnesesség gravitáció nélkül?
Azt tanultam hogy az anyagokat és az atomokat és mindet az elektromágneses erő tart össze!
Magyarúl a tömeg az állandó de attól még nem alkot egységet csak az elektromágneses erő hatására ,így ha minnél nagyobb tömeget tart össze annál nagyobb lessz a Gravitáció is?
Akkor ezekszerint az elektromágnesesség a Gravitációval együtt jár és nem választható szét!Mivel elektromágneses erő nélkül gravitáció sem lehetne,mert nemlenne mi összetartsa az anyagot!
az elektromágneses erő 40 szer erősebb mint a gravitációs?
akkor elég egy test elektromágneses erejét megmérni és elosztani 40-el és megkapod a gravitációs állandót?
Ja és még valami!
Ha a gravitáció monopólusú akkor mi tartja vissza a földet hogy a Nap ne vonza magához?
Mivel taszító erő szerinted nem hat mert csak monopólus van jelen a gravitációban.?
Gondolom most a pályát fogod felhozni,de a pályán mi tartja?
a centripetális erő? ekkora gravitációs vonzást nem hiszem hogy le tudna győzni,szerintem itt még van valami más erő is.Szerintem kell lennie egy erőnek ami távolságot tart az égitestek körül és nem a keringés az!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!