A mozgás definíciójának ez megfelelne? mozgás: az anyag időben megváltoztatott térbeli helyzete.
Vagy így?
Egy időtartam alatt végbemenő folyamatos kölcsönhatás.
Azért gondolom folyamatosnak mert lehet akármilyen rövid is az egy folyamat!
Pár száz éve jó lett volna ez a definíció (vagy már akkor sem)
Ülök a székben, nézem a monitort, és azon gondolkodom, mozog-e a monitor ennek a definíciónak az alapján. Változik a térbeli helyzete? Mi az a "térbeli helyzet"?
Valami csak valamihez képest mozoghat.
0 idő alatt helyváltoztatás? Én nem akarok egy dirac-deltányi energiaimpulzus 10 fényéven belüli körzetében tartózkodni, mert akkor legalább van még 10 évem.:D
Egy rendes definíció vagy alapfogalmakra épül, vagy korábbi definíció(k)ra.
Így itt tisztáznod kell mit értünk "anyag" alatt ill. "helyzet" alatt.
Én anyag helyett első menetben "tömegpont"-ot, de max. "anyagi pont"-ot használnék, aztán a térbeli helyzetet valamilyen koordinátákkal adnám meg. A helyzet is ugye több dimenziós lehet, és sokféle koordinátarendszer is...
Azután a tömegpont koordinátáit az idő függvényeként írnám fel. (Bár ez esetben is érdekes, hogy a konstans fgv.-ek mozgást határoznak-e meg...).
Azután feltételnek szabnám meg, hogy a koordinátafgv-ek folytonosak legyenek, hogy ne legyen térbeli "ugrás".
Így mozgásnak nevezhetjük az (f1(t); f2(t); ... fn(t)) n-dimenziós vektor-sokaságot t1 és t2 időpontok között.
Egyelőre ez egy pont mozgása mondjuk.
Várom a javított változtokat...
Parafagólem:
Te megkérdeznéd egy 300m/s-mal haladó lövedék jelenlegi pontos kordinátáit,helyét hogy megtudd azt hogy most mozog-e a lövedék?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!