Honnan ered a mágnesesség? Az interneten már utánanéztem, de nem lettem sokkal okosabb.
Valami homályosat olvastam arról,hogy az elektronok körmozgásából, illetve saját tengelyük körüli mozgásából tevődik össze.Valaki ezt le tudja írni közérthetően?
Előre is köszönöm a válaszokat.
Na, látjátok, csak össze tudtátok szedni a lényeget! Legalábbis már felületesen értjük miből ered ez a mágnesesség. Szerintem ezen a szinten ez pont elég is.
Pl egy autó motorjának a működését is le lehet írni pár mondatban úgy hogy nagyjából érthető legyen. És le lehet írni egzakt mérnöki számításokkal egyenletekkel is.
Amúgy: "egy Schrödinger egyenlethez kéne pár év egyetemen." Bár csak nálunk is így lett volna! Nálunk főleg elméleti kémián volt erről szó. (ELTE vegyész szak, kb 10 évvel ezelőtt még osztatlan közös képzésben.) 2. évben volt ez a tárgy és lazán odalökték. Nem számított, hogy egy mukkot nem értettünk belőle, fogadjuk el és magoljuk be. Kb így ment. Ezzel párhuzamosan tanultuk csak meg, hogy mi az a sajátérték egyenlet egyáltalán.
De a fizika még rosszabb volt 1. évben. A tanár odalökte hogy rot rot = grad div - Laplace, mi meg csak pislogtunk, hogy mi van?! Fél évvel később tanultuk csak analízisen hogy ez mi egyáltalán. Aztán mégis levizsgáztunk valahogy. Egy csomó olyan dolog volt, amit nem értettünk csak be kellett vágni és később derült csak ki a lényeg. Milyen jó lett volna, ha ezt szépen egymásra épülve adják elő! Ez elsősorban az oktatás-szervezés hibája volt.
De örülök, hogy ezek szerint nem mindenhol volt így. Na bocs a kitérőért és az offért! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!