Hol olvastál már kvantumfizikáról?
Zoltán Kvantumfizikus kérdése :
Gyakran az életben és ezen a fórumon is, hajlamosan a laikusok kiigazítani másokat, akikről úgy vélik nem értenek a kvantumfizikához, ehhez a csodálatos tudományhoz.
Teszik ezt úgy, hogy közben semmilyen vagy felületes ismereteik vannak csupán róla és a hiányzó dolgokat a klasszikus világból merített korábbi ismereteikkel egészítik ki. Véleményem szerint ilyenkor nem szégyen azt mondani, hogy nem értem és a bölcs hallgat is, ez esetben.
Te hol olvastál kvantumfizikáról ? Véleményed szerint miben különbözik a klasszikus fizikától ?
Marx Károly, Nagy Károly és Landau tankönyveiben olvastam először a kvantumfizikáról.
Például a határozatlansági elv léte egy alapvető különbség a klasszikus fizikához képest, azaz nincs jól definiált pályája az objektumoknak, illetve eleve az, hogy a viselkedés függ a megfigyeléstől.
Matematikai apparátusban a különbség az, hogy míg a klasszikus fizikában a másodrendű differenciálegyenletek megoldásában kell jártasnak lenni, addig a kvantummechanikában Hilbert-téren értelmezett operátorok sajátértékproblémáit kell gyakran megoldani különféle reprezentációkban.
Szerintem.
Egyetemi jegyzetekben, például az #1 által említett tankönyvekben is.
A klasszikus fizika értelmezési tartománya a makrotestek, ahol a szereplő objektumokat folytonosnak tételezzük fel. A mérendő adatokhoz ez jó közelítés és a valóságot jól leíró eredményt ad. A kvantumfizika a részecskékkel foglakozik, nevéből következően itt a folytonosság nem mindig értelmezhető (például a részecskék által hordozott energiamennyiségben). Ezért itt ezt figyelembe vevő, kicsit más egyenletek érvényesek. Lényeges eltérés, hogy a méréskor a mérőeszköz alapvetően befolyásolhatja a mérendő mennyiséget (például lencsével a részecske hullámtermészetét, spektrométerrel anyagi természetét vizsgálhatjuk). Ezt a jelenséget az úgynevezett kölcsönhatásokkal jellemezzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!