Kémia:Hogyan lehet hatékonyan reakcióegyenleteket tanulni?
6 osztályos gimnáziumba járok, idén kezdem a kilencedik évfolyamot. Az eddigi két év alatt körülbelül 160 egyenlet gyűlt össze, amiket köpni-vágni kell. Nagyjából be tudom magolni, de a témazárókra való felkészülés eszméletlen időt és energiát emészt fel, mert nem találok stabil összefüggéseket az egyenletek között (pl. savakkal is állandó különbségek vannak, egyedül talán a cink és a vas fix, hogy töménnyel vagy híggal reagál, és ugyanaz az elv szerint), így kénytelen vagyok egyenként betanulni őket. Akik gördülékenyen tanulják/tanulták a kémiát, milyen módszer alapján jegyeztétek meg az egyenleteket, milyen összefüggéseket alkalmaztatok, és az egész kémiát hogyan tanultátok/tanuljátok?
A válaszokat előre is köszönöm!
Édes istenem, én elvégeztem egy vegyészmérnöki szakot, de ilyenről még életemben nem hallottam (igaz, a kémiás, egyenletes tárgyakat én sem szerettem). Először is, a legtöbb reakció (főleg amiket eddig tanultatok) logikus, tehát, ha tudod mik a reagensek, akkor könnyen megmondhatod mik keletkeznek, ha keletkeznek. S azt, hogy reagál-e két vagy több anyag vagy sem, azt meg már könnyebben meg lehet tanulni (és egyébként ebben is van logika). Szerintem ne egyenleteket tanulj, mert az fölösleges, úgyis elfelejted. Inkább fedezz fel hasonlóságokat, és azt, hogy ebbe a "törvénybe" esetleg milyen hasonló reakciók illenek bele. S azt a pár kivételt megjegyzed magadnak, hogy kivétel, és máris menni fog. Ha van olyan, hogy nem találok a logikát, akkor esetleg azt jegyezd meg, de szerintem olyan nincs mit keressen egy 7-8. osztályos tanuló füzetében. :) Amúgy gondolom rendszerezve tanultátok a reakciókat, tehát az, hogy helyettesítési r., sav-bázis r., redoxr., hidrolízis, stb. mond valamit.
Remélem segítettem, ha még van kérdés, szólj nyugodtan.
Egyenletek: ha nem látod az összefüggéseket, hogy egyes anyagok, hogyan reagálnak általában, akkor vagy keresel valakit, aki el tudja magyarázni, vagy bemagolod.
Definíció: alapvető, hogy meg kell érteni, amit egy definícióban állítanak, ha ez megvan, szinte tanulni sem kell a pontos szöveget, hacsak a tanár kifejezetten nem harap miatta.
Az egyenleteket próbáld úgy tanulni, hogy magadtól próbálod őket újra felírni, felírod a kiinduló oldalt és te próbáld meg felírni a végeredményt Ja és próbáld csoportonként tanulni, pl. anyagonként, úgy sokkal egyszerűbb szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!