Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi a hatásfoka a különböző...

Mennyi a hatásfoka a különböző erőgépeknek? Gőzgép, gőzmozdony, benzinmotor villanymotor stb?

Figyelt kérdés
2013. aug. 18. 12:28
 1/8 Silber ***** válasza:

Az én hőtan-tanárom egyszer azt mondta, hogy a gőzmozdonyok hatásfoka alig volt 8-10%. Benzinmotorké elérheti a 20-25%-ot, a villanymotorról nincs információm.

A hőtani rendszerekben előszeretettel használt Rankine-Clausius körfolyamat hatásfoka ha eléri a 40-45%-ot, az már ritka jónak számít.

2013. aug. 18. 12:35
 2/8 A kérdező kommentje:

Én a következőket hallottam eddig:

Gőzmozdony: 6%

Benzinmotor 40 % (ugy tudom ez az elméleti maximum.)

Villanymotor 98% (ez a gyakorlati)

ezt szeretném kiegésziteni pl. a maximumra amit gyártottak, a minimumra amit gyártottak, és az elméleti maximumra.

Továbbá érdekelnek olyan fejtegetések is hogy oké hogy a villanymotor 98%-os, de mire odaér az erőműből az áram az áramszedőig addigra a 80%-a elvész. Tehát a villamos vonatmeghajtás eszerint nem sokkal több a gőz vonatmeghajtásnál.

2013. aug. 18. 12:46
 3/8 A kérdező kommentje:

Tehát eddig:

Gőzmozdony: 6% 8-12%

Benzinmotor 20-25% 40 % (ugy tudom ez az elméleti maximum.)

Villanymotor 98% (ez a gyakorlati)

A hőtani rendszerekben előszeretettel használt Rankine-Clausius körfolyamat hatásfoka ha eléri a 40-45%-ot, az már ritka jónak számít.

2013. aug. 18. 12:48
 4/8 A kérdező kommentje:
Amúgy annyi körfolyamat van mint a nyű. Ezekkel mi a helyzet?
2013. aug. 18. 12:54
 5/8 anonim ***** válasza:

Írj konkrétumot, hogy mire vagy kíváncsi, mert annyi körfolyamat létezik, mint a nyü ;)

[link]

Egyébként nekem az a "villanymotor 98%-os hatásfok" dolog kissé gyanús. A transzformátor az egyik legjobb hatásfokú szerkentyű, amit valaha is összebarkácsoltunk; ennek a hatásfoka kb. 98-99%. A villanymotorról én átlagban 80-90%-ot tudtam, 95-96% körül az elméleti maximum van - persze laboratóriumi körülmények között. A gyakorlatban szerintem inkább 80-85% lehet a valós, a nagyon jó minőségű villanymotor produkálhat 90% körüli hatásfokot.

2013. aug. 19. 09:09
 6/8 A kérdező kommentje:
ezt a laboratóriumi elméleti maximumot nem értem, mert az elméleti maximumhoz nem kell laboratórium, elég hozzá csak egy darab papír és egy ceruza.
2013. aug. 19. 09:54
 7/8 anonim válasza:
azért az kicsit durva állítás, hogy mire az erőműből eljut az áram az áramszedőig a villamos motor hatásfoka eléri a gőzerőgép hatásfokát, mert a szén sem bányássza ki magát és viszi el magát a kazánig. Egyszer órán számoltuk egy hőerőgép hatásfokát, ha jól emlékszem valahol 12-13% körül volt Carnough körfolyamat alapján, de ez az elméleti hatásfok, ami fölé nem mehet(persze ha jól emlékszem)
2016. ápr. 24. 21:33
 8/8 svedacel válasza:
Hőerőgépek hatásfokát nem érdemes összevetni villamos gépekével, mert a Fizika alapvető törvényei miatt más kategória. A villamos gépek jó hatásfoka, mindjárt "leromlik", ha az összhatásfokba beszámítjuk a felhasznált villamosenergia előállításának hatásfokát is pl. hőerőműben, atomerőműben, napelemmel, valamint az energiaszállítást is, ahogy más is írta. Tehát a teljes energiaátalakítási folyamat hatásfoka már nem is olyan jó
okt. 4. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!