Mennyi a hatásfoka a különböző erőgépeknek? Gőzgép, gőzmozdony, benzinmotor villanymotor stb?
Az én hőtan-tanárom egyszer azt mondta, hogy a gőzmozdonyok hatásfoka alig volt 8-10%. Benzinmotorké elérheti a 20-25%-ot, a villanymotorról nincs információm.
A hőtani rendszerekben előszeretettel használt Rankine-Clausius körfolyamat hatásfoka ha eléri a 40-45%-ot, az már ritka jónak számít.
Én a következőket hallottam eddig:
Gőzmozdony: 6%
Benzinmotor 40 % (ugy tudom ez az elméleti maximum.)
Villanymotor 98% (ez a gyakorlati)
ezt szeretném kiegésziteni pl. a maximumra amit gyártottak, a minimumra amit gyártottak, és az elméleti maximumra.
Továbbá érdekelnek olyan fejtegetések is hogy oké hogy a villanymotor 98%-os, de mire odaér az erőműből az áram az áramszedőig addigra a 80%-a elvész. Tehát a villamos vonatmeghajtás eszerint nem sokkal több a gőz vonatmeghajtásnál.
Tehát eddig:
Gőzmozdony: 6% 8-12%
Benzinmotor 20-25% 40 % (ugy tudom ez az elméleti maximum.)
Villanymotor 98% (ez a gyakorlati)
A hőtani rendszerekben előszeretettel használt Rankine-Clausius körfolyamat hatásfoka ha eléri a 40-45%-ot, az már ritka jónak számít.
Írj konkrétumot, hogy mire vagy kíváncsi, mert annyi körfolyamat létezik, mint a nyü ;)
Egyébként nekem az a "villanymotor 98%-os hatásfok" dolog kissé gyanús. A transzformátor az egyik legjobb hatásfokú szerkentyű, amit valaha is összebarkácsoltunk; ennek a hatásfoka kb. 98-99%. A villanymotorról én átlagban 80-90%-ot tudtam, 95-96% körül az elméleti maximum van - persze laboratóriumi körülmények között. A gyakorlatban szerintem inkább 80-85% lehet a valós, a nagyon jó minőségű villanymotor produkálhat 90% körüli hatásfokot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!