Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mini műhold kijuttatás az űrbe?

Mini műhold kijuttatás az űrbe?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Arra gondoltam, hogy miylen lenne kijuttatni az űrbe egy kicsi műhold féleséget, amit nyomn tudnánk követni valamivel, vagy esetleg egy kaerát rátenni....hogyan lehetne kivitelezni midnezt? Néztem, egy oldalon hogy pár $ ért kiküldenek az űrbe egy kis űrhajót amit nyomon lehet követni...elmagyarázná midnezt,valaki, hogy hogyan? A válaszokat előre is ksözönöm! [link]
2013. aug. 16. 21:51
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Na jó! Most fejezzétek be!!!!Ide nem veszekedni kell jönni!...inkább kérlek válaszoljatok!
2013. aug. 17. 13:39
 12/22 A kérdező kommentje:

És azt meglehet akkor oldani egyébként, hogy nagyon jól leszigetelve egy kamerát kijuttatni? És a kommunikációt nagyon költségesen lhetne megoldani?

Egy nagy parabola antennával a földről?esetleg az ára egy napelemről menne. a delta-v -vel nem vagyok nagyon tisztában. Hogy lehet leérni?és mekkoraának kell lennie a testnek? 2. válaszoló ezt neked írom! előre is köszi a választ!

2013. aug. 17. 13:44
 13/22 A kérdező kommentje:
És még az üzemanyagra is kívánbcsi lennék. Jó e az alkohol (esetleg a denaturált szesz) hajtóanyagnak? Vagy esetleg az oxigén/hidrogén hajtóanyag?de nemtudom honnan lehet beszerezni...de olvastam hogy oxidálószernek jó esetleg a hidrogén peroxid és ahoz milyen anyag kell még?
2013. aug. 17. 14:12
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Bármilyen tárgynak az űrbe juttatása nagyon költséges, és rettentően komplikált feladat. Olyan tárgyaknak a világűrbe juttatása, amelyek nem szolgálnak tudományos célt vagy nem termelnek gazdasági hasznot, pusztán anyagpazarlás, és inkább az űrszemét kategóriába sorolható. Ha komolyan érdekel a téma, Magyarországon is van lehetőség műholdakkal foglalkozni, tavaly bocsátották fel a MaSat-1 műholdat, amelyet a BME-n építettek. 1kg tömegű, 10cm-es élhosszú kocka alakú, úgynevezett CubeSat, amely telemetriai adatokat gyűjt és fényképeket készít. Az adását pedig rádióamatőrök is foghatják.
2013. aug. 17. 15:19
 15/22 A kérdező kommentje:
Értem!Köszi a választ!
2013. aug. 17. 15:55
 16/22 anonim ***** válasza:

Hát egyszerűbb olyan kamerát összedobni, ami elviseli az űrben lévő környezetet, minthogy egy boltban kaphatót próbálsz erre felkészíteni.

A hőmérséklettel is inkább az a baj, hogy nagy az ingadozás, amikor nem süti a nap, akkor szép lassan lehűl 3 Kelvinre, ha meg süti, akkor igen gyorsan fogalmam sincs mennyire, legyen mondjuk 100 Celsius, de nem akarok hülyeséget mondani.

Nyomás se fogja "porrá zúzni", ugyanis amíg a légkörbe vagy, addig a rakéta alakja úgy is felfogja a keletkező nyomást, vákuumban pedig pont hogy kevesebb nyomás nehezedik rá, mint a Földön.

Aztán még a rázkódást is ki kell bírnia, amit a hajtóművek gerjesztenek.

Rádiózásban nem vagyok túl jó, de annyira nem lehet nehéz megoldani. Inkább az a baj, hogy ha Föld körüli pályát akarsz, akkor a Földről folyamatosan nem fogod tudni irányítani, ha nem tudod valahol átjátszani az adást.

Delta-v-hez:

[link]

Ehhez kell a rakéta tömege üresen és amikor teli van töltve üzemanyaggal, a hajtómű hatékonysága vagy hogy milyen gyorsan távoznak a gázok a hajtóműből.

Az alkoholnak nem tudom milyen hatékonysága van, szerintem túlságosan nem lehet jó. Annyi biztos, hogy a hidrogén, oxigén páros elég hatékony, de a tárolása nehézkes. De legalább sima csapvízből is ki lehet nyerni.

Igazából fontos lenne, hogy mennyire komoly szerkezetet akarsz felvinni és mennyi ideig működjön, na meg hogy mennyit akarsz erre áldozni. Mert ez rengeteg pénzt és tervezést igényel.

2013. aug. 17. 16:16
 17/22 A kérdező kommentje:
Értem, ksözi a választ! Nem szeretnél túl sokat rááldozni, elég lenne 1 hétig ha működne, nem kéne nagyon komoly gép!
2013. aug. 17. 16:28
 18/22 anonim ***** válasza:

Figyelmedbe ajánlanám ezt a részt: "A 99 fontért az adományozók képet vagy üzenetet tölthetnek fel a kicsiny gépre, vagy saját maguk tervezhetik meg a külsejét. A gépeket egy anyahajóra helyezik, és egy rakéta segítségével az űrbe juttatják."

Tehát: szerintem neked semmi dolgod a sebességgel, üzemanyaggal és társaival. Fényképeket pedig ha jól olvasom, kapsz.

A veszekedőket pedig szeretném megnyugtatni: Ha bármit is az űrbe lehetne juttatni a netről leszedett egy darab képlettel, akkor Észak Korea rakétái sem potyognának az égből szánalmas távolság/magasság leküzdés után.

A gépekhez és technológiához semmit sem értek, de a földhöz és gravitációs teréhez már konyítok valamennyit. Szóval én egy dologban vagyok biztos: ha valaki fogja azt a képletet amit adtatok, behelyettesít, kiszámolja ez alapján a kellő üzemanyagot, majd felküld valamit a föld és egyéb égitestek helyzetének figyelembevétele nélkül, akkor a jó Isten sem mondja meg, hogy merre és meddig fog menni a cucc.

2013. aug. 17. 17:12
 19/22 anonim ***** válasza:

A képlet arra van, hogy egyáltalán megmond, hogy a rakétába van annyi erő, hogy kimenjen.

Az, hogy útközbe meghibásodások vannak, már teljesen másik kérdés.

Azt viszont fejtsd már ki, hogy mégis mi köze a Föld vagy más égitest helyzetének ahhoz, hogy te valamit Föld körüli pályára akarsz állítani. Mert bár van egy ilyen matematikai probléma, hogy pontosan kiszámolni a gravitációs erők együtthatóját, de a Földhöz képest a többinek annyira elhanyagolható az értéke, hogy a Föld közelében még a NASA se bajlódik ezzel.

2013. aug. 17. 17:58
 20/22 anonim ***** válasza:
A linkelt dologhoz meg nem kell csinálni semmit, csak fizetni, a saját tervezés is maximum a festést jelenti. Ráadásul ez rohadt gagyi és felesleges ennyi pénzért. Az oroszok első műholdja többet tudott ennél. Ráadásul ez ki se megy nagyon az űrbe, ha minden gond nélkül vissza tud majd esni a Földre. A Holdra is egy hordozórakéta viheti majd el, de ott is max annyit fog tudni csinálni, hogy válaszol a kapott parancsra.
2013. aug. 17. 18:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!