Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mit ér az egyedfejlődés, ha...

Mit ér az egyedfejlődés, ha meghalunk?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Fizikusnak tanulok, és azon gondolkodom egy ideje, hogy itt a Földön egy csomó bonyolult és gyönyörű élőlény. Köztük az ember az egy olyan, amelyik elég erőteljesen befolyásolja a környezetét, és csomó bonyolult dologgal foglalkozik, amivel valószínűleg a többi állat nem. Ha ez az öntudatosság (szuper agy) az egyedfejlődés következménye, akkor valamit nem értek. Az ember alkot mindenfélét, felhasználja az elektromosságot, amivel gyakorlatilag önmaga is működik. És ez az alkotás meg fejlődés egyszer csak véget ér, ha elpusztulunk a Földdel együtt. Akkor a szaporodás (=jó gének továbbörökítése)és a szaporodni tudó nagyobb élőlények is megszűnnek univerzális méretekben, hiszen csak földi léptékben volt értelme az egésznek.

Szerintetek a természet "feltalálja magát" majd, amikor a túléltetésünkre (kezdet, születés, földi élet kialakítására) való törekvésének keresztbe tesz egy másik törekvése (vég, halál, elpusztul a Föld)?

Ti erre hogy tekintetek?

2013. aug. 12. 09:56
1 2
 1/11 anonim válasza:
Szerintem minden véges (kivéve űr). Amúgy ez a nagy "kihalás" vagy mi egyéb, hogy elpusztul a Föld csak ránk vonatkozik. Nagy teher vagyunk mi és ezért "bosszúból" eltakarít minket. Azután majd újrakezdődik az egész csak valami mással. Az egyedfejlődés meg személyekre bontva semmit sem ér hiszen mi úgyis még a jelentős változás bekövetkezése előtt meghalunk... Ennyit erről.
2013. aug. 12. 10:01
 2/11 A kérdező kommentje:

Azt értem, hogy egy emberöltő alatt semmi sem történik, de azért az ősemberek idejében nem volt ennyi Nobel-díjas fajta fizikus. (Gondolom.)

Amúgy szerintem a természet nem csinál olyat, ami számára teher, mert az a természet, ami van. Szóval hogy ő csinálja az embereket, meg a viselkedésüket. És ha azt akarja, hogy 0°C-on megfagyjon a víz, akkor az úgy is lesz. Szerintem bármilyen kémiai vagy fizikai reakció az, amit ő akar.

Szerintem "bosszúból" nem öl meg minket, mert az olyan lenne, mint hogy egy virág elpusztul, csak nagyban. Szerintem a halálban nincs bosszú, csak a körforgás része, ahogy írod. Talán az egyensúly így van meg, hogy meghalunk, mert talán a természetnek nincsenek eszközei, hogy tovább működtesse azt, amit épített. Pl. egy macska régen 4-5 évig élt, most már (gondolom az életminőséget adja az ember) 15 évig is. De én úgy tekintem, hogy hiába hogy amúgy megölné a macskát a természet 5 év után, most az emberen keresztül még élteti, és 15 évig is elél.

És akkor azon gondolkodok, hogy amit így felépített a természet: az ember, akiben olyan összjátékot valósít meg, hogy az hasonló vagy teljesen új dolgokat tudjon csinálni vagy előidézni, mint maga a természet.

Ez az én szememben olyan, mint amikor egy kisgyerek épít kockákból egy tornyot, és ha ügyes, akkor a torony jó magas lesz és sokáig áll. Most a "torony" az emberi lét, és a "kisgyerek" (aki épít) maga a természet.

Szóval ilyen szempontból gondolkodtat el a dolog, hogy vajon milyen magas és milyen élettartamú tornyot akar velünk építeni? És miért rombolná le ezt a vélhetően "magas" tornyot egy olyannal, hogy mondjuk a Nap már nem a régi, akkor a Föld sem lesz a régi, és nekünk lőttek?

2013. aug. 12. 10:21
 3/11 schocko ***** válasza:
A természetnek nincs saját akarata azon kívül, hogy az élet élni akar...Ez az egyetlen törvényszerűség és minden más csak díszlet átmeneti szereplőkkel...
2013. aug. 12. 10:46
 4/11 anonim ***** válasza:
Tényleg fizikusnak tanulsz? Akkor mi a véleményed a természettörvényekről? Azoknak nem akaratuk van (olyan csak az embernek van), hanem szabályuk. És aszerint működnek. Történetesen itt a földön pár milliárd éve úgy, hogy ennyi idő múltán létrejött az ember. Aztán az is fejlődik (néha úgy érzem, visszafelé). "Feltalálni magát" az ember képes, a természet többi része működik a törvények szerint. És értelmetlenség olyannal felruházni, hogy számára van "praktikus", meg "élet", meg "szép" és hasonlók.
2013. aug. 12. 11:08
 5/11 A kérdező kommentje:

De ez nem igazságos! :D

Egyébként én arra akartam kilyukadni, hogy élni akar, és ezért mindenfélét megtesz.

Pl. mi, emberek elég jó túlélők tudunk lenni, ha akarunk.

Kitaláltunk segédeszközöket a szélsőséges környezeti hatások elviselésére, enyhítésére. Meggyógyítjuk egymást a betegségekből, sérülésekből, tanítjuk egymást okosságokra, a fizikailag nehéz munkákat gépekkel végeztetjük, tanítjuk egymást a társas együttműködésre, igyekszünk a Földet olyanná tenni, hogy minél jobban segítse a túlélésünk...stb.

Ha élni akar, akkor azt élőlények segítségével valósítja meg. Vagy te nem ezt érted élés alatt?

De ha élőlényeken keresztül él, akkor logikusnak tűnik, hogy egyre jobban élni tudó élőlényeket "talál ki", amik strapabíróbbak. És tényleg igazad lehet, mert a természet magára ismer, amikor észreveszi, hogy a halál eljön. Az emberek pedig nem akarnak meghalni, de legfőképp kihalni nem. A természet akkor ezek szerint annyira élni akar, hogy inkább "megtanította" (öntudatra ébresztette a bizonyos élőlényeket, hogy hogyan élhetnek tovább. És én úgy látom, hogy az emberi kíváncsiság (ami kb. ösztönös) egy épp olyan feltételt biztosít a túlélésre, mint a szeretetéhség.

Pl.:

* természet célja ---> eszköze ---> eredménye

* élni ---> szeretetéhség ---> szeretet megszerzése => együttműködés

* élni ---> kíváncsiság ---> természeti ismeretek megszerzése ---> a természet törvényeinek ismeretében eszközök készítése, amik segítik a túlélést (pl. ruha, tűz, talicska, toll, könyvek, számítógép, internet)

És innen látszik, hogy az információk közvetítése emberek között a globális (faji méretű) együttműködést segíti elő.

Tehát amiket írtok, azokat mind el tudom fogadni, de túl kíváncsi vagyok ahhoz, hogy megelégedjek olyan válaszokkal, amik nem magyaráznak meg minden kérdést. És amíg nem tudom a válaszokat, nem használhatom fel őket eszközök készítésére. :)

Pl. nem tudok olyanokba belenyugodni, hogy legyenek gyógyíthatatlan betegségek, hogy az emberek nem boldogok, vagy hogy az emberiség olyan sokáig fejlődik, és egyszer csak vége szakad az egész remekműnek.

Ahogy az ősember sem tudott belenyugodni, hogy hideg van és megfagy/megbetegszik, ezért ruhát készített és megtanulta felhasználni a tüzet.

Na, én most hasonlóan vagyok.

2013. aug. 12. 11:14
 6/11 A kérdező kommentje:

4. válaszoló. Igen fizikusnak tanulok.

Oké, felruháztam a természetet emberi tulajdonsággal, csak mert én ilyen művészlélek vagyok. :D

Jól van, nem gondolom komolyan, hogy a természet "akar" valamit, hanem inkább úgy értem ezt az akarást, hogy úgy néz ki, mintha lennének bizonyos "céljai". De ezeket csak azért hívom célnak, mert mindig oda lyukad ki...tehát ezeket a "célokat" a törvényekből következőnek látom.

Pl. úgy néz ki, mintha egy bolygón az lenne a "célja" a természetnek, hogy tömegvonzás legyen. De igazából ez tényleg nem cél, hanem egyszerűen egy törvény.

De ha az emberiség belenyugodott volna a látszólagos törvényekbe, és nem akarta volna megérteni a miérteket, akkor pl. nem értettük volna meg, hogy miért halunk bele a Lyme-kórba, és nem is tudnánk gyógyítani.

Tehát én nem nyugszom bele olyanokba, hogy "csak mert ez van, és fogadd el".

Na meg lány vagyok, szóval kétszeresen kíváncsi és kétszeresen akaratos. :D Szóval mindenkitől előre is bocsi.

2013. aug. 12. 11:21
 7/11 A kérdező kommentje:
És akkor már ha itt tartunk. Szerintetek milyen törvényszerűség az, hogy mindenhol fraktálok vannak (önhasonló rendszerek kicsitől a nagyig). Vagy milyen törvényszerűség az, hogy késztetésem van táncolni és bizsereg az egész testem, ahogy a hanghullámok frekvenciáját követve különböző sorrendben és kombinációban mozgatom a testrészeim. Vagy az milyen törvényszerűség, hogy telepátia is létezik a hagyományos kommunikáció mellett? A világ sokkal bonyolultabb és érdekesebb annál, mint hogy csak úgy leüljünk, hogy ez van. :)
2013. aug. 12. 11:28
 8/11 anonim válasza:

És mi van akkor, ha az evolúció mégis csak irányított?

Mi van ha téved a naturalizmus és még is csak van valamilyen nagyobb célja és rendeltetése az életnek, csak még nem fedeztük fel?

Ebből, ha ezek a kérdések igazak nagy valószínűséggel az is következik, hogy van egy vagy több rejtett -amit még nem ismerünk - törvény ami elősegíti az élet létre jöttét, fejlődését.

A másik része a kérdésnek a halál problémája: Nem tudjuk, hogy mi történik utána. Itt nem vallási nézetekre gondolok (pl. mennyország, feltámadás stb.) lehet, hogy nem a totális vége az egyednek és ami utána következik az össze függésben állhat az egész evolúcióval. Tehát valami olyasmi amire nem is gondolunk, számítanánk! :)

Persze most egy kicsit optimista voltam, de hát a kérdésedre szubjektív választ szerettél volna.

Én így tekintek rá!

Üdv: egy szintén fizikusnak tanuló hallgató :)

2013. aug. 12. 15:45
 9/11 schocko ***** válasza:

"De ha élőlényeken keresztül él, akkor logikusnak tűnik, hogy egyre jobban élni tudó élőlényeket "talál ki", amik strapabíróbbak. És tényleg igazad lehet, mert a természet magára ismer, amikor észreveszi, hogy a halál eljön. Az emberek pedig nem akarnak meghalni, de legfőképp kihalni nem. A természet akkor ezek szerint annyira élni akar, hogy inkább "megtanította" (öntudatra ébresztette a bizonyos élőlényeket, hogy hogyan élhetnek tovább. És én úgy látom, hogy az emberi kíváncsiság (ami kb. ösztönös) egy épp olyan feltételt biztosít a túlélésre, mint a szeretetéhség."

-Ez nem egészen így van...a természet nem okos...nem tanít meg semmit, az egyednek, esetleg a közösségnek van lehetősége a tanulásra, hogy túlálje, tovább éljen, de a természetnek egyáltalán nem számít megtanulja-e vagy sem...az sem számít, ha minden állat kihal...majd akkor másmilyen lesz az élet...s ha minden kihal, az sem számít, mert nem elvárt cél az örök élet...tart ameddig tart...az ember csak egy kicsit tudja kinyújtani az életét, de valójában csak az agóniája tart tovább, a többi életszakasza alig változott az évszázadok során...

2013. aug. 12. 17:18
 10/11 Makoscsiga ***** válasza:
Mi is a természet részi vagyunk, és a természet (a kegyetlen evolúciós múlt miatt) a túlélésre és szaporodásra tör. Ha belegondolsz, akkor a bolygó léptékű szaporodás igencsak véges, és ezt már jó ideje meghaladta a természet. Ilyenkor adja magát (bár a mutációk véletlenszerűsége miatt nem szükségszerű), hogy egy intelligens faj kialakulása esetén a földi élet el tud szakadni a Földtől, és más bolygókat kolonizálvafolytatni tudja a terjeszkedést. Ilyen formában a földi élet jóval túlélheti a Föld és a naprendszer életét, bár az is elképzelhetetlnül távoli jövő. Persze az atomi építőkövek élete is véges, és a tudomány jelenlegi állása alapján előbb-utóbb minden elenyészik, úgyogy ez a galaktikus kolonizáció is csak egy elodázása a kérdésnek... Hogy mi a végső értelme? Lehet, hogy semmi, egyszerűen evolúciós kényszer, de lehet egyfajta lehetőség is... erre nyilván nem lehet tudományos választ adni. :)
2013. aug. 12. 19:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!