Nem értem a citromsavciklus egyik lépését. Mi és hogyan? Részletek lejebb.
A citromsavciklus 5. lépése nem tiszta, amikor a szukcinil-KoA (succinyl CoA) borostyánkősavvá (succinate) alakul. A vegyület szénatomszáma nem változik, a KoA csoport viszont leválik (KoA-SH), de valahonnan egy 'O' atom kerül a molekulára, és ezenkívül még egy GDP foszforilálódik (foszfát csoportot kap, ami aztán majd ATP foszforilációra jó), és lesz a keletkezett vegyület.
Oké, oké, de mindezt hogyan?
Honnan származik a foszfátcsoport?
És az az 'O'?
((+ GTP hogyan vesz részt az ATP képzésben?))
"Honnan származik a foszfátcsoport?"
Egy inorganikus foszfátból (lényegében - bár kicsit pontatlanul - egy szabad foszfátionból).
"És az az 'O'?"
A GTP képződéséből, de ez valóban egy kicsit trükkösebb. Arra gondolom emlékszel, hogy az ATP képződése kondenzáció: ADP + Pi = ATP + H2O. Ugyanez igaz a GTP képződésére is, alapesetben ott is víz lép ki. Viszont észrevehetted, hogy az általad vizsgált lépésben nem képződött víz.
Ugyanis a szukcinát leválása a CoA-ról viszont hidrolízis, víznek kell (kéne) beépülnie hozzá.
R-CO-S-CoA + H2O = R-CO-OH + HS-CoA
Jelen esetben viszont se nem képződik, se nem használódik fel víz (ha jól tudom), hanem azok az atomok amik a GTP szintézise során képzenének vizet, fognak beépülni a szukcinát és a CoA kötésének hidrolíziséhez.
"((+ GTP hogyan vesz részt az ATP képzésben?))"
Simán.
GTP + ADP <-> GDP + ATP
(De egyébként a GTP-re is szüksége van a sejteknek, nem feltétlenül alakítják ATP-vé.)
Nem hazudok, ahogy olvastam a válaszod, először erre gondoltam :D. Rövid, informatív válasz!
Viszont még egy kérdés felmerült bennem, amit nem találtam interneten :) : a foszfátcsoportot miért Pi-vel jelöljük? A phosphate megvan, (esetleg az i az inorganikusra vonatkozik?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!