Forgatónyomatékos feladat?
Sziasztok két feladatban kérnék segítséget. Nem muszáj a teljes feladat megoldás elég (persze az sem baj),de elég ha csak tippeket is adtok.
Szóval az első feladat így hangzik:
Mekkora F erővel lehet egyensúlyt létesíteni a 103. ábrán vázolt szögemelőn? Mekkora az O tengelyben ható vízszintes és függőleges irányú erő? (ábra: [link]
Itt igazából azt nem tudom,hogy az 1000 N erőnek a merőleges vetületétéből kell-e kivonnom a 800 N vagy sem?
A 2. Feladat:
A képen teljesen látszik ábrával:
Itt gondolom valahogy az F1 és F2 és G erőket kéne összegezni és utána felírni a forgatónyomatékokat,de tovább lövésem sincs.
Kérem,aki tud segítsen és köszönöm előre is :)
A 2. Feladat szövegét azért leírom,lehet nem látszódik tökéletesen:
A 105. ábran látható hajtómű tárcsájának súlya G=2000 N a vízszintes szíjfeszítő erők nagysága F1=1100 N és F2=2700 N
Határozzuk meg az A ill. B pontokban keletkező támasztóerőket.
Az 1. példában a nyomatéki egyensúlyt alkalmazod, tehát az O pontra a nyomatékok vektori összege zérus:
1000X400Xcos(45°)+FX800Xcos(45°)-800x400=0
Ebből F-et ki tudod számolni.
A tengelyre ható erőt ún. erőáthelyezés módszerével tudsz meghatározni.
Azaz a 3 erőt átrakod úgy, hogy hatásvonaluk az O ponton menjen át.
Innentől kezdve közös pontban metsződő erők eredőjét kell meghatározni, remélem ez már rutinból megy.
2. Feladat.
Ez gyakorlatilag egy kéttámaszú tartó.
Kétféle módszerrel oldhatod meg:
1. Módszer: Kiszámítod a tárcsa súlyának és az F erőknek az eredőjét, ugye Phytagoras-tétellel.
Itt az F erőnél még valami hiányzik, kötélsúrlódás, vagy vmi még kéne, mert így nem lehet számolni F1 és F2 "eredőjét".
Na ha meglenne ez az eredő, akkor ezzel az eredővel helyettesíted a tárcsa hatását és megoldod a kéttámaszú tartót, reakciók megvannak...
2. Módszer:
Kiszámolod a reakciókat csak a tárcsa súlyával.
Utána csak az F... erőkkel.
Ezek a reakciók most ugye térben, két merőleges síkban ismertek, az eredőjüket Phytagorasból számolod.
Szia! Köszi a választ,de lenne pár kérdésem..
Az első feladatban kiszámoltam az F-et,és 65,6 N jött ki,mikor a megoldás szerint 50 kéne,hogy kijöjjön. Egy kérdés,azt értem hogy az 1000 N erőnél,miért kell cos 45 de az F erőnél miért kell? Az a képen merőlegesnek látszik.
A második feladatot megoldottam az első módszer szerint és az A-ra kb 1715 N kellett volna kijönni,nekem 1717 jött ki. Ez túl nagy elérés?
Az 1. feladatban valóban nem kell a cos45°, ugye akkor kéne, ha az is párhuzamos lenne az 1000N-al.
2. feladat. Az még belefér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!