1:1 térfogatarányban összekevert metán-vízgőz egyenletet 1200 C-ra hevítve CH4+H2O<->CO+3H2O Mi a keletkező gázelegy v/v%-os összetétele és hány mol molekulát tartalmaz 1 dm3 egyensúlyi elegy? + CH4, H2O átalakulásának mértéke?
Az egyenlet szerint az egyensúlyig 1,5 -szeres anyagmennyiségnövekedést tapasztalunk. Ezen hőmérsékleten a gázelegy egyensúlyi állandója K=0,255
Az egyensúlyi koncentrációkat kiszámoltam:
CH4 + H2O <-> CO2 + 3H2
(1-q)c (1-q)c qc 3qc
(A "q" a disszociációfokkal analóg)
Ebből két egyenlet:
(2+2q)c /2c= 1,5
0,255= 27q^4/(1-q)^2 * c^2
Ebből nem tudom hogy jön ki a 0,538 mol/dm3, pedig sokféleképpen próbáltam
A kérdésben kiírt reakcióegyenlet (CH4+H2O<->CO+3H2O) hibás, egy rész metánból és egy rész vízből sosem jön létre kémiai úton egy rész szénmonoxid és 3 rész víz (ahhoz 3 oxigén kellene, de a kiinduló vegyületek csak egyet tartalmaznak).
Ugyanígy hibás a kérdés magyarázatában írt reakcióegyenlet is: CH4 + H2O <-> CO2 + 3H2
A reakcióegyenletben ismét csak valahonnan született egy kósza oxigén.
Nézd át szerintem újra ezeket a reakcióegyenleteket, mert ezek így hibásak. A kiinduló anyagok által tartalmazott elemek száma nem azonos a kapott vegyületek számával.
Uhh, ez kissé összekuszálódott :D
Szóval:
Nézd át szerintem újra ezeket a reakcióegyenleteket, mert ezek így hibásak. A kiinduló anyagok által tartalmazott elemek száma nem azonos a kapott vegyületekben szereplő elemek számával.
Honnan vetted a 0,538-as kezdeti metánértéket? Nekem eléggé sántít. Visszaszámolva az egyensúlyi egyenlet alapján disszociációfokra 1,2-es érték jönne ki, ami fizikailag értelmezhetetlen.
Nekem alfa értékre 0,5, míg a metán kezdeti koncentrációjára 0,1944 M jött ki.
Valahogy ebből a két egyenletből kellene kijöjjön, de nekem sehogy sem sikerült...
CH4 + H2O <=> CO + 3H2
c.......c....-.....-
-x....-x.......x...3x
(c-x)...(c-x)..x....3x
K=(9*x^4)/[(c-x)^2)]
[2x+2c]/2c=1,5
-------------
x=c/2
K=9x^4/(c^2-2xc+x^2)
K=[9*c^4/16]/[c^2-2*(c/2)*c+(c/2)^2]
K=[9*c^4/16]/(c^2/4)
K=2,25*c^2
0,255=2,25*c^2
0,3367=c
0,1684=x
Alfára nekem is 0,5 jön ki így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!