Miért nem áll le az éhbél perisztaltikája a halál után egy ideig?
Nem gondolom én se, hogy sokáig mozogna, engem igazából a dolog miértje érdekel. Tudod, ez olyasmi, mint hogy miért harapja le a fekete özvegy a hímpók fejét? Egy darabig nem tudták, de aztán rájöttek, hogy így olyan vegetatív folyamatok lesznek, ami miatt több hímivarsejtet juttat a nőstény testébe... Szóval hogy ennek is van oka, pedig értelmetlennek tűnik.
Valami ilyesmit remélek erre a kérdésre is, én sokat gondolkoztam de kevés hozzá a tudásom. :(
Ez attól is függ, hogy mit tekintesz halálnak, biológiai értelemben az ugyanis nem egy pillanat, hanem egy folyamat.
Az okára az evolúció ad magyarázatot, nevezetesen: nem alakul ki olyan szerv/képlet stb, esetünkben mechanizmus, melynek nincs valamilyen funkciója. Márpedig a haldoklóban a bélperisztartika leállítása pont ide tartozik, se az egyednek, se a fajnak nem jár előnnyel ha leáll. Ráadásul, ha még valakinél ki is alakulna egy ilyen leállítás, az se terjedne el, hiszen a hulla nem szaporodik.
Erre nem találtam konkrétumot, de gondolom, a klinikai halál állapotára gondoltak ott, ahol olvastam.
Talán ez lehet a válasz, amit írsz, de akkor miért csak az éhbél...? Sokkal fontosabb szerveknek is kéne működni akkor még...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!