Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért nem áll le az éhbél...

Miért nem áll le az éhbél perisztaltikája a halál után egy ideig?

Figyelt kérdés
2008. jún. 27. 18:03
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Azért ez érdekes kérdés. Feltételezhetően amint elfogy az oxigén a véredből, az izmaid még egy darabig elvannak anaerob cukorbontással is. Tehát kb. néhány percig mozoghat még a beled, miután leállta a légzésed és a keringésed. Amúgy a bélizomzat sok idegsejtet is tartalmaz, amelyek önmagukban, agyi irányítás nélkül képesek vezérelni az emésztést, így amíg ezek el nem pusztulnak, addig beszélhetünk irányított perisztaltikáról. Szóval nem tudom, mennyi ideig mozog az éhbél a halál után, de nem hiszem, hogy harminc percnél tovább tenné.
2008. jún. 27. 18:12
 2/6 A kérdező kommentje:

Nem gondolom én se, hogy sokáig mozogna, engem igazából a dolog miértje érdekel. Tudod, ez olyasmi, mint hogy miért harapja le a fekete özvegy a hímpók fejét? Egy darabig nem tudták, de aztán rájöttek, hogy így olyan vegetatív folyamatok lesznek, ami miatt több hímivarsejtet juttat a nőstény testébe... Szóval hogy ennek is van oka, pedig értelmetlennek tűnik.

Valami ilyesmit remélek erre a kérdésre is, én sokat gondolkoztam de kevés hozzá a tudásom. :(

2008. jún. 27. 18:18
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ez attól is függ, hogy mit tekintesz halálnak, biológiai értelemben az ugyanis nem egy pillanat, hanem egy folyamat.

Az okára az evolúció ad magyarázatot, nevezetesen: nem alakul ki olyan szerv/képlet stb, esetünkben mechanizmus, melynek nincs valamilyen funkciója. Márpedig a haldoklóban a bélperisztartika leállítása pont ide tartozik, se az egyednek, se a fajnak nem jár előnnyel ha leáll. Ráadásul, ha még valakinél ki is alakulna egy ilyen leállítás, az se terjedne el, hiszen a hulla nem szaporodik.

2008. jún. 27. 23:02
 4/6 A kérdező kommentje:

Erre nem találtam konkrétumot, de gondolom, a klinikai halál állapotára gondoltak ott, ahol olvastam.

Talán ez lehet a válasz, amit írsz, de akkor miért csak az éhbél...? Sokkal fontosabb szerveknek is kéne működni akkor még...

2008. jún. 27. 23:27
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem, hogy lenne bármilyen adaptív értéke ennek. Egyszerűen egy nyolcvan kilós testben nem egyszerre áll le minden. Ebbe megpróbálhatunk értelmet belelátni, de mint ahogy az előttem szóló is mondta, szelekciós szempontból tök mindegy, hogy mit csinálsz a halálod után egy, öt, tíz, vagy ötven perccel.
2008. jún. 28. 17:34
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Csomó szervünk él még a halálunk után. Gondolom a bél azon része öningerlő módon perisztartikázik még egy kicsit. Okot keresni rá sztem sem érdemes, az előttem leírtak miatt.
2008. nov. 23. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!