Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miben található a legnagyobb...

Miben található a legnagyobb mennyiségű jód?

Figyelt kérdés
Valami olyanból kéne jódot nyernem ami minden háztartásban megtalálható.Szóval mi az amiben a legtöbb jód van?
2009. okt. 24. 13:25
 1/10 anonim ***** válasza:
Só (tengeri vagy akár jódozott) tengeri halak, állatok.
2009. okt. 24. 13:53
 2/10 anonim ***** válasza:
Jód tinktúra.
2009. okt. 24. 14:06
 3/10 anonim ***** válasza:
Van jódos borotválkozás utáni feltőtlenítő. Pár centi és rúd alakú. A márkáját nem tudom mert nagyapám használja nem én. Abban szeritnem sok van. De remélem hogy csak valami kémia kísérlethez kell mert csak külső használatra való.
2009. okt. 24. 14:07
 4/10 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!Ne féljetek,nem mérget kotyvasztok.:)

Csak kaját kell kémcsőbe rakni ahhoz egy kis vizet rakni és 2 csöpp jód.De hogy miért kell,azt nem tudom....

2009. okt. 24. 14:37
 5/10 anonim ***** válasza:
Mindenféle sebfertőtlenítő cuccokban pl sok a jód. A Betadin pont nem jó, mert ott nem alkoholba oldják, de ahol igen, ott viszonylag könnyű leszedni róla (az alkohol nagyon illékony).
2009. okt. 24. 14:39
 6/10 anonim ***** válasza:
Mert a jódtartalmú Lugol-oldat a keményítő kvalitatív próbája.
2009. okt. 24. 14:45
 7/10 anonim ***** válasza:
Ha keményítőt akarsz kimutatni, akkor gyógyszertári jódtinktúrával is megpróbálhatod, meg fog jelenni a kék szín.
2009. okt. 24. 15:38
 8/10 anonim ***** válasza:
Autós elsősegély csomag. Asszem ebben kell lennie egy ampulla jódos folyadéknak,sterilizáláshoz.
2009. okt. 25. 05:16
 9/10 anonim ***** válasza:

Áhhh, úristen:-D

Gyógyszertárban is megkapod a jódot, durván 9Ft/g. Esetleg vegyszervoltban. Ott sajna nincs kimérés, legkisebb adag 100 vagy 250g. Ha nagyon nem kapsz, akkor adhatok én is.

A jódtinktúrában meg nem csak jód van, hanem kálium-jodid is. És az ott jelenlévő jódot komplex vegyület képzése közben oldja a kálium-jodid. Régen próbáltam ebből kristályos jódot kiszedni és hát hogy is fogalmazzak. Igencsak kevés sikerem lett belőle:-D

Amit még szoktak javasolni a művészurak az a konyhasó. Na abban is kálium-jodidként van jelen. Az is felejtős.

Izé. Ha mindenképp a jódtinktúrás módszert akarod választani, akkor először le kell párolni a tetejéről az alkoholt majd hidrogén-peroxiddal felszabadítani a jódot a kálium-jodidból. Ja és fontos, hogy teljesen alkoholmentes legyen, mert ha van ott még egy kis alkohol is, akkor adja a jodoform tesztet és jód helyett jodoformot kapsz.

Ja és, hogy mindenképp lebeszéljelek a jódtinktúráról: manapság csak nagyon kevés jódot raknak bele, mert a jódvegyületek sokkal jobb fertőtlenítő szerek meg nem illékonyak és ha már olyan kevés jód van benne, akkor inkább vegyél kristályosan kálium-jodidot, 30g olyan 500Ft körül volt még 2 hónapja.

//Ja és pontosan mire kéne a jód?

2009. okt. 26. 23:52
 10/10 A kérdező kommentje:

köszi a kimerítő választ:)

Az a helyzet hogy abból amit leírtál nem sokat értettem.

14 éves vagyok,és bioszra kaptunk egy olyan házit hogy egy kis üvegbe egy darabka sajtot rakni,vizet önteni rá,és 5 csepp jódot ráönteni.(azért nem tudom pontosan hogy mire kell mert hollandiában lakom,és a bioszban elég nehéz szavak vannak)De hogy ez miért kell azt ne kérdezd....szerintem 1-es lesz belőle. :/

de még1szer köszönöm a válaszokat!!!

2009. okt. 27. 14:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!