Vannak olyan helyek, ahol a szénakazlakba vasrudat tesznek. Miért?
Még annyit hozzátennék a kérdéshez, hogy egy általános iskolai kémia könyvben találtam (Mozaik 7. osztály), az "égés" témakörben...ergo gondolom az égéshez kapcsolódik a válasz is, de nem igazán értem, ahogy a következő szöveget sem (szintén a tankönyvből)
"Lassú égés figyelhető meg, ha a rosszul összerakott széna- vagy szalmakazal beázik, ilyenkor téli hidegben gőzölögni látjuk."
Nem lehet, hogy vasrúd alatt vas állványt kellene érteni, ami kicsit szellősebbé teszi a kazal belsejét elkerülendő a bepenészedést vagy öngyulladást?
G.
Sziasztok.
A kazalba rakott széna szorosan van rakva és levegőtől elzárt közeg. Kis nedvesség hatására is elkezd komposztálódni (ezért kell nagyon jól kiszárítani a szénát kazalba rakás előtt). A komposztálásnak több szakasza van mindkét szakasz erős hőtermelő (exoterm) folyamat. Ez a két szakasz egymás után következik nevük mezofil és termofil szakasz. Mezofil szakaszban a komposztban (esetünkben szénakazal) 40-45 celsius fok, termofil szakaszban akár 75-80 celsius fok is lehet a hőmérséklet. A kazalba szúrt vascső hőelveztő funkciót tölthet be, gyakorlatilag meggátolja a termofil szakaszba lépést egyszerűen elvezeti a felesleges hőmennyiséget, hűti a kazlat. Miért jó? Nem lesz öngyulladás a kazalban, és valószínű leáll a komposztálási folyamat is.
Üdv Zoli (környezetmérnök,gépész mérnök)
Kedves Wadmalac!
Talán ez is igaz lehet, számomra azonban érdekesebb a dolog kémiai vonzata.
Kedves Zoli!
Köszönöm ezt is, illetve a még ennél is részletesebb privát üzenetedet is.
Üdv!
Én ezzel a vasrudas megoldással nem találkoztam. Errefelé úgy csinálják, hogy van egy U alakúra formált, hosszú háló. Ezt lefordítva a földre teszik és arra kerül a kazal. Ezt csak nagyobb kazal esetében teszik. A közeli gazdaság hatalmas kazlainál is ugyanez a megoldás, kiegészítve azzal, hogy a háló egyik végéhez egy axiális ventillátort raknak, ezt motorral forgatják. Ha egy darabig nincs beindítva, majd beindítják, akkor a nyári hőség ellenére is érezhető a kazal alól kiáramló hő.
Hogy miért kell ez, azt egy előző válaszoló nagyon jól leírta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!