A hónaljban a kellemetlen savanyú szagot ugyanazok a baktériumok okozzák, amik a savanyú ételekért felelősek?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Részben biztosan, de inkább várjuk meg egy profi mikrobiológus válaszát a témában.
Még megjegyezném, hogy már rég volt itt kiírva egy ennyire eredeti kérdés!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hali. Abból indultam ki, hogy olvastam itt, hogy a "sajtszagú" lábszagot az okozza, hogy ugyanolyan bakteriális folyamatok zajlódnak le, mint a sajtban. Ugye vannak ezek a lebontó baktériumok.
Légyszíves vegyétek komolyan a kérdést, nem trollkodom, középszintű biológia érettségi előtt állok.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Nem, nem a baktériumok ugyanazok, hanem a folyamat. Fermentáció, illetve erjedés.
A hónaljszag leggyakoribb okozói a Corynebacterium törzsbe tartozó bacik, de ugye ezekből is többféle van, meg akadhatnak ott Micrococcusok, Staphylococcusok is. Egyrészt ezért, másrészt mert emberenként eltérhet - elsősorban a táplálkozás függvényében - hogy milyen szénhidrátokat és milyen mennyiségben választ ki a szervezet - tehát pontosan milyen a baktériumok számára rendelkezésre álló tápanyag, amit nekiállhatnak lebontani -, ugye sokszor el is térhet egyes emberek izzadtságának szaga.
Rengeteg ételt, italt is állítanak elő fermentálással, de pl a tejtermékekhez jellemzően Lactobacillusokat használnak, Acetobacter és Gluconobacter törzsekkel készül a kombucha, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!