Van olyan fehérje, amelyet egyetlen proteáz sem tud hasítani?
"A selejtes fehérjék (így az előzőekben említett amiloid vagy poliglutamin
fehérjék) nemcsak azért dúsulnak fel az agyban, mert a javításukért vagy a
lebontásukért felelős mechanizmusok meghibásodtak, hanem azért is, mert
olyan szerkezetű fehérje áll elő, amely még a teljesen ép fehérjelebontó
mechanizmusoknak is ellenáll. Ennek az „elpusztíthatatlan” fehérjének a
szivacsos agylágyulást (birkában: súrlókórt; emberben: kurut, Creutzfeldt-
Jakob-kórt, Gerstmann-Sträussler-Scheinker szindrómát vagy fatális familiáris
álmatlanságot) okozó prionfehérje egy igen közismert példája. A prion
elnevezés a betegség kórokozójának sajátságaiból – savval, formalinnal,
nukleáz- és proteázkezeléssel szemben ellenálló részecske – fakad, amely igen
sok kísérlet után arra engedett következtetni, hogy a kórokozó minden
bizonnyal csak fehérje (protein only = prion) lehet."
A selejtes fehérjét fehérjének hívjuk? A következő, hogy az előbb említett fehérje plakkok kicsapódnak és mivel nem a vizes oldatban vannak nem férnek hozzá a proteázok- ergo nem tudja lebontani őket.
Normál fehérjéket a proteázok (sokféleségüknél fogva) le tudnak bontani (emésztésnél főleg, mivel a savas hidrolízist nem igen bírják, sejten belül meg amit nem bont le az a proteoszómába lebontódik)
Nem csak a prionokra, hanem pl. a keratinra is jellemző, hogy a proteázok nem tudják lebontani őket, mivel nem férnek hozzá. Egyébként is nehezen bontható a kompaktsága, a sok diszulfid híd miatt, ezért még az embert/állatot is jócskán túlélheti (haj, szőr, karmok, tülök).
A fehérjék élettartalma nem a méretüktől, sokkal inkább a funkciójuktól függ: azoknak a fehérjéknek az élettartalma rövidebb, ahol gyors változások szükségesek a fehérje koncentrációjában.
Attól is függ az élettartalmuk, hogy milyen aminosav található az N-terminálisukon:
(13. dia)
Tipikusan hosszú életűek a szemlencse fehérjéi (ezek is képezek aggregátumokat).
A hemoglobin fehérjék élettartalma nagyjából megegyezik a vörösvértestekével, azaz kb. 120 nap.
(Nem túl hivatalos forrás, de elég megbízható válasznak tűnik.)
Már felfedeztek nagyon hosszú életidejű intracelluláris fehérjéket is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!