Mi a helytelen ebben a mondatban? (biológia)
(A gyógyszeripar szintén hasznosítja a baktériumok anyagcseréjében keletkező anyagokat.) A termelt antibiotikumot (tetraciklin, sztreptomicin, eritromicin, nisztatin) vitamint (B12, C) elkülönítik és tisztítják, majd a felhasználásukkal gyógyszereket készítenek.
A 2. mondatban van a hiba, azért írtam le az elsőt is, mert így átláthatóbb, hogy miről van szó.
El hiszem, hogy le van írva a tankönyvben, de láttam már elég cifraságot. Egyébként biológus vagyok, és valóban termeltetnek cuccokat bacikkal, sőt lehet hogy tényleg nincs hiba benne. Viszont közben utána néztem. Legjob tudomásom szerint ugyanis élesztővel (ami nem baci) szintetizáltatják, a wiki is ezt írja: [link]
Nem tartom valószínűnek, hogy a tankönyv írója előbb tudott meg egy új bacis szintézist, mint a wiki, így maradok annál, hogy ez a hiba, tankönyv ide vagy oda.
A mondatban az a helytelen, hogy a baktériumok NEM termelnek C-vitamint.... HANEM annak prekurzorát, előanyagát állítják elő, amit aztán kémiai módszerekkel alakítják aszkorbinsavvá.
(Szóval nagyon határeset, én már nem akadtam volna fenn rajta. Látszik, hogy maga mondat nem tudományos igénnyel van megírva, tankönyvbe pedig tökéletesen megfelelő. A következő félmondat: "majd a felhasználásukkal gyógyszereket készítenek" már tökéletesen helyre rakja a dolgokat. Valószínűleg a könyv írója tudta miről beszél.)
Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell hozzá baci, hanem azt, hogy az utolsó fázishoz a bacinak már nincs köze! (Egyébként baktériumok mellett algákat és élesztőt is használnak C-vitamin előállításához.)
Info itt:
Jó kis review:
majd a felhasználásukkal gyógyszereket készítenek.
Bocs, az előző postból lemaradt a link:
Nézz utána, a nisztatint is bacikkal termeltetik:
A szervezet, ami előállítja a szert, úgy hívják, hogy Streptomyces noursei, nevéből akár az is következhetne, hogy egy gombafajta (myces) de valójában egy gram+ baktérium
Persze lehet, hogy a baktérium törzsek, amiben termelik valójában nem is genetikailag módosítottak, úgyhogy az egész könyved egy nagy baromság...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!