Létezik olyan szín?
"az emberi szemnél nagyságrendekkel pontosabb színmérő azonosnak talál"
A színmérő nem az átlagos emberi szemre van kalibrálva? Mert akkor nem csodálom, hogy azt látja, amit a szem.
"a négyreceptoros akkor is láthat különbséget, mert egyszerűen másképp működik a látása?"
Arra gondoltam, hogy ha kiraksz RGB-ből mondjuk egy 50/30/20%-os arányt és egy 50/25/25%-os arányt, azt egy átlagember mondjuk ugyanannak látja (csak példa).
Egy négyreceptoros pedig láthat különbséget.
Fentebb már írtam, nem erről van szó. Ezek a ritka tulajdonságú személyek meg tudják különböztetni az addittív keveréssel létrejött illetve monokromatikus, átlagos szem által egyformának látott színeket. Vagyis pl. a fehér mínusz zöld és a monokróm vörös közt látják a különbséget, az átlagember meg nem.
Itt nem egy halvány rgb arány eltérésről van szó, hanem olyan különbségről, melyet rgb-vel létre sem tudsz hozni.
"Arra gondoltam, hogy ha kiraksz RGB-ből mondjuk egy 50/30/20%-os arányt és egy 50/25/25%-os arányt, azt egy átlagember mondjuk ugyanannak látja (csak példa)."
én értem, hogy te miről beszélsz, csak a dolog nem erről szól.
"Egy négyreceptoros pedig láthat különbséget."
látni éppen láthat, vagy nem. a jelenség nem erről szól ezért ezzel nem tesztelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!