Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik olyan szín?

Létezik olyan szín?

Figyelt kérdés
Azon töprengtem, hogy vajon van olyan szín, ami a természetben nem fordult volna elő, de mi mégis ismerjük, esetleg már elő is állítottuk?

2013. jún. 18. 15:15
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:

Bár van igazság abban, amit mondasz... de olvasd el légy szíves a #2 cikket.

Ebben elég világosan benne van, hogy az egyik érzékelőnk a pirosra és a sárgára is érzékeny.

Ezen kívül akinek négyszínlátása van, az nem egy teljesen új tartományt lát - hanem ez az érzékelője egy kicsit módosult, erős átfedésben az eredetivel. Úgy lehetne mondani, hogy 3 és fél alapszínt lát :-)

A nyomtatóban pedig ugyanúgy 3 alapszín van: a negyedik, a fekete nem szín - csak arra való, hogy egy adott szín sötétebb legyen, ill. a fekete színt ebből állítják elő.

Tehát nyugodt lehetsz: monitoron is vissza lehet adni - ha nem is pontosan, de jól megkülönböztethetően - azokat a színeket, amelyeket a négyszínlátó lát.

2013. jún. 19. 02:06
 12/23 A kérdező kommentje:
Hogy ti nem tudtok aludni. (bagoly mondja)
2013. jún. 19. 02:12
 13/23 Wadmalac ***** válasza:

Lementettem a cikkből a képet. Egy kutyarossz felbontású jpeg.

Eljátszottam vele képeditorral, gamma, saturation és rgb módosításokkal. Ebben nincs semmi, ki kellett volna jönnie szemmel látható különbségnek.

Sajnos úgy néz ki, az oldalra feltett kép alapból nem tartalmazza az eredeti eltéréseket.

2013. jún. 19. 09:47
 14/23 anonim ***** válasza:

"de olvasd el légy szíves a #2 cikket."

elolvastam

"Ebben elég világosan benne van, hogy az egyik érzékelőnk a pirosra és a sárgára is érzékeny."

ami így ebben a formában hülyeség, a receptorok érzékenysége ugyanis így néz ki:

[link]

"Ezen kívül akinek négyszínlátása van, az nem egy teljesen új tartományt lát - hanem ez az érzékelője egy kicsit módosult, erős átfedésben az eredetivel. Úgy lehetne mondani, hogy 3 és fél alapszínt lát :-)"

én nem mondtam, hogy teljesen új tartományt lát. próbáld meg a saját véleményedtől elszakadva, azt értelmezni, amit leírtam.

"A nyomtatóban pedig ugyanúgy 3 alapszín van: a negyedik, a fekete nem szín - csak arra való, hogy egy adott szín sötétebb legyen, ill. a fekete színt ebből állítják elő."

valóban. én azonban nem nyomtatóról beszéltem, hanem nyomtatásról, ami nem ugyanaz.

a dolog rém egyszerű. fogod a 3+1 alapszínt és kinyomtatsz vele egy képet, ahogy azt kell. ezek után fogod az egyik alapszínt és kicseréled egy másik gyártó, más alapanyagokból előállított alapszínére. így is kinyomtatod ugyanazt a képet.

a normál ember számára a két kép színei azonosak lesznek (ezt elég komoly szabványok szavatolják), a négyreceptoros ember számára azonban, lehet különbség a színek között azért, mert a festékcsere miatt, valójában más összetételűek.

ezt a hatást monitoron nem tudod előállítani.

az ilyen szemű emberek egyébként gyerekkorban szoktak "lebukni" éppen azon, hogy az oviban, iskolában festegetnek és nem tudnak egy-egy színt kikeverni, illetve az óvónéni/tanárnő hiába kever ki egy színt, az nekik nem jó, nekik ugyanis kellene még egy, másik fajta piros szín is.

2013. jún. 19. 09:53
 15/23 Wadmalac ***** válasza:

Sajnos rgb-vel lehetetlen létrehozni az effektet.

Létre kellene hozni egy teljes fehér, vagyis az összes látható színt egyformán tartalmazó fényt, majd ebből elvenni csak a zöldet és emellé kellene tenni egy fényt csak tiszta monokromatikus vörösből, a kettő közt kellene különbséget tenni, ez az, amire pár ember képes, a többség nem.

A büdös életben sem egy CRT, sem egy LCD nem fogja kiadni a jelenséget, mindkettő rgb-ből kever, nincs teljes spektruma.

A cikk írójának is eszébe juthatott volna, kár is volt képet feltenni a cikkhez (nekem is csak most esett le). Nyomtatásban megfelelő festékanyagokkal létrehozható a jelenség, rgb-s nyomdatechnikával ugyanúgy nem, mint monitoron sem.

2013. jún. 19. 10:20
 16/23 anonim ***** válasza:
Akkor van olyan szín,vagy nincs? És mi a neve?
2013. jún. 20. 06:40
 17/23 anonim ***** válasza:

nincs.

inkább olyan van, amit a természet igen, de mi nem tudunk előállítani.

2013. jún. 20. 12:45
 18/23 anonim ***** válasza:

1: van.

2: nincs neve, mert nagyon kevés ilyen ember van, és sehogy sem tudják a többekkel megértetni, hogy ezek különböző színek.

Tudod, mikor egy nő elkezdi mondani, hogy "mályva" meg "padlizsán" és a többiek csak azt mondják rá, hogy zöldségeket beszél, hiszen ez csak közönséges lila.

2013. jún. 20. 15:47
 19/23 anonim ***** válasza:

"nem nyomtatóról beszéltem, hanem nyomtatásról"

Na de ez már különböző hardver!

Ilyen alapon két monitor között is lehetnek ugyanilyen különbségek.

Én viszont arról beszéltem, hogy ha különböző színeket keversz össze - akár monitoron, akár nyomtatón - akkor a négyszínlátású emberek meg tudnak különböztetni olyan kombinációkat, amelyeket a többi nem.

Ilyen formán az előző ábrában is láthattak volna különbséget, ha lenne. Talán kéne írni a szerzőnek, hogy tegye ki az eredeti képet.

2013. jún. 20. 15:54
 20/23 anonim ***** válasza:

te szándékosan vagy hülye, vagy ez csak így jön belőled?

nem bírod felfogni, hogy nem árnyalatokról van szó, meg arról ki mennyi színt tud megkülönböztetni, hanem arról, hogy ha van két szín, amit az emberi szemnél nagyságrendekkel pontosabb színmérő azonosnak talál, a négyreceptoros akkor is láthat különbséget, mert egyszerűen másképp működik a látása? és ezt a hatást, bármennyit is magyarázol, monitoron, lévén a 3 alapszínből kever ki mindent, nem tudod reprodukálni?

még hányféle képen magyarázzam el, hogy mi a különbség a szín és az adott tárgyról visszaverődő fény között? mikor kezded már végre el egyáltalán átgondolni azt, amit írok és nem a saját hülyeségedet szajkózni újra és újra?

2013. jún. 20. 16:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!