Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Találtam egy ásványt, mi...

Találtam egy ásványt, mi lehet az? Leírással.

Figyelt kérdés

Egy külszíni fejtőben van belőle sok: színtelen teljesen áttetsző kristály szabálytalan élekkel. Könnyen törhető, elég nehezen, de erős körömmel is.

Kénsavval nem reagál, ecettel sem.

Ha kékes gázlángba tartom, szilárd, fehér hab lesz, ami picivel később világos színnel izzik.

A lángot nem színezi, ízlelésre enyhén sós, kesernyés, kellemetlen, gyönge íze van.

Forró tűt hozzáérintve színtelen folyadékká olvad.

Tudom, ez nem egészen szakszerű körülírása, de azért igyekeztem. Tudnátok segíteni, mi lehet ez az ásvány?

2013. jún. 15. 14:01
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

lefényképeztem:

[link]

2013. jún. 15. 18:53
 22/33 anonim ***** válasza:
0%

# 15

Lehet nem ártana azért még kicsit nézegetni a kémia tankönyvet, mert oldatokkal és sókkal is lehetséges a lángfestés, más nem a szemednek higgy :D

https://www.youtube.com/watch?v=_x9h7BxRkVw

https://www.youtube.com/watch?v=JwwlYoX071w

Jé? Csak nem ezt magyaráztam? - Köszönöm.

2013. jún. 15. 19:19
 23/33 anonim ***** válasza:
"Sajnos" ahhoz, hogy állatorvos legyek nem kell komolyabban nézegetnek a kémia tankönyvemet. Meghagyom azoknak, akik vegyésznek, illetve hasonló pályákra mennek. Nagyra becsülöm a fáradozásaidat, illetve a kioktatásodat, a videót pillanatnyilag nem tudom megtekinteni, de ígérem, hogy később bepótolom. Visszaolvasva az előző válaszodat.. Te hol látsz a kalciumban lezáratlan elektronhéjat? (mielőtt kiváló értőolvasásodnak köszönhetően ismételten teljesen mást kezdenél el magyarázni inkább elmondom én, hogy miről van szó a kalcium esetében:)) Szóval a kalcium, nem tartalmaz betöltetlen elektronhéjakat (nem a d-mező féme), a lezárt nemesgáz szerkezetű héjak árnyékoló hatása következtében lazábban kötött a két külső elektron, ezáltal könnyebben gerjeszthető. Egyszerűen meg sem értem, hogy ilyen magas tudással rendelkező illető, hogy nincs tisztában ezekkel az alapvető dolgokkal...
2013. jún. 15. 20:19
 24/33 anonim ***** válasza:
Na jó..ez az utolsó kicsit szemét volt. Ne haragudj! Tény, hogy én nem szekálásból kérdeztem rá arra, hogy hol keletkezik a reakcióban Ca-atom, arról, hogy oldatok is adják a lángfestést nem tudtam. Azért kicsit értelmesebben is kezelhetnéd az ilyen helyzetet, mert tényleg semmi rosszindulat nem volt az 1. hozzászólásomban. Mindenesetre nem szeretném szétoffolni a kérdést, szóval szerintem ne folytassuk...Amúgy sincs semmi értelme, mert ha végigolvasod az előző kommentjeimet azért rájöhetsz, hogy nem vagyok hülye ilyen téren, én is elismerem a tudásodat, szóval tényleg semmi értelme ennek az egésznek..(az előzőt csak szekálásból írtam)
2013. jún. 15. 20:27
 25/33 anonim ***** válasza:
Ok, no problem, amúgy azért írtam, hogy tartalmaz le nem zárt elektron héjat, mert csak az s- alhéj telítődik, tehát maga a héj telítettlen marad, de az alhéj (s-alhéj) valóban telített. A kálcium ionok pont azért nem adják a lángfestést, mert 2 elektront leadnak, így csak telített héjakat tartalmaznak (argon nemesgáz szerkezet) ellenben az atomokkal.
2013. jún. 15. 20:43
 26/33 anonim ***** válasza:
Igazad van, nem tudom miért gondoltam az alhéjra, de mindegy legszívesebben kitörölném a válaszokat:D
2013. jún. 15. 20:46
 27/33 A kérdező kommentje:
na most már elég legyen bunkókáim! miért nem privátban arcoskodtok?
2013. jún. 15. 22:15
 28/33 anonim ***** válasza:
Már vége! :D
2013. jún. 15. 22:16
 29/33 anonim ***** válasza:
UV-fény alatt nézted már?
2013. jún. 15. 23:52
 30/33 anonim ***** válasza:
Lehet tudni a lelőhelyét? Illetve a kép az megtalálás utáni állapot vagy miután már kísérleteztél is vele?
2013. jún. 16. 10:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!