Találtam egy ásványt, mi lehet az? Leírással.
Egy külszíni fejtőben van belőle sok: színtelen teljesen áttetsző kristály szabálytalan élekkel. Könnyen törhető, elég nehezen, de erős körömmel is.
Kénsavval nem reagál, ecettel sem.
Ha kékes gázlángba tartom, szilárd, fehér hab lesz, ami picivel később világos színnel izzik.
A lángot nem színezi, ízlelésre enyhén sós, kesernyés, kellemetlen, gyönge íze van.
Forró tűt hozzáérintve színtelen folyadékká olvad.
Tudom, ez nem egészen szakszerű körülírása, de azért igyekeztem. Tudnátok segíteni, mi lehet ez az ásvány?
Reagáltasd salétromsavval, azt old vízben, ha mindenigaz a kálciumot ki tudod mutatni lángfestéssel.
Ezekután reagáltatod HCl-lel vagy HNO3-mal és ezt összeöntöd báriumkloriddal. ha csapadék képződik, akkor van benne szulfát ion.
Ha mindkettő működött akkor tényleg a gipszről van szó (CaSO4 x 2 H2O)
kedves utolsó, tanulhatnál egy kis kémiát, a tiszta ionok valóban nem adják a lángfestést, nem gondolnád, de kis mennyiségben jelen vannak az oldatban kálcium atomok is.
Ha nem hiszed, próbáld ki otthon NaCl oldattal (sárga) gáztűzhely fölött, de a legszembetűnőbb pl CuSO4 lángestése (zöld), elméletileg csak az atomok adják a lángfestést igen, mert ott vannak telítettlen elektronhélyak, de ionok oldataiban is van kismennyiségben atom. Sok sikert. -.-
légyszi ne ordítsatok a topicomban:)
amúgy a vízben nem oldódott fel, miután lánggal felhabosítottam és kézzel elporítottam. elkeveredett, aztán szépen leült az aljára.
talán közelítsük meg máshonnan?
ahol találtam, az a cserhát egy vulkanikus dombvidéke, bazaltorgonák és társai. sajnos nem értek hozzá, de szinte biztosra veszem, hogy földtani szempontból egy egy nagyon jellegzetes környezet, egyes ásványok kialakulása (vajon ez a jó szó..?) szempontjából.
hmm...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!