Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Találtam egy ásványt, mi...

Találtam egy ásványt, mi lehet az? Leírással.

Figyelt kérdés

Egy külszíni fejtőben van belőle sok: színtelen teljesen áttetsző kristály szabálytalan élekkel. Könnyen törhető, elég nehezen, de erős körömmel is.

Kénsavval nem reagál, ecettel sem.

Ha kékes gázlángba tartom, szilárd, fehér hab lesz, ami picivel később világos színnel izzik.

A lángot nem színezi, ízlelésre enyhén sós, kesernyés, kellemetlen, gyönge íze van.

Forró tűt hozzáérintve színtelen folyadékká olvad.

Tudom, ez nem egészen szakszerű körülírása, de azért igyekeztem. Tudnátok segíteni, mi lehet ez az ásvány?

2013. jún. 15. 14:01
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
Kvarc?
2013. jún. 15. 14:09
 2/33 A kérdező kommentje:
nem kvarc, az üveget nem karcolja.
2013. jún. 15. 14:33
 3/33 anonim ***** válasza:
79%

CaSO4*2H2O kristály ami hevítésre elveszíti kristályvízét a porított izzik.

A szulfátok keserű ízűek.

2013. jún. 15. 14:43
 4/33 A kérdező kommentje:
érdekes, hogy a savakkal nem reagál. miért van ez?
2013. jún. 15. 14:51
 5/33 anonim ***** válasza:
Kénsav sója. Lehet gipszkristály (CaSO4 x 2H2O). Ennek tuti, hogy áttetsző kristályai vannak, illetve kesernyés ízű. Por alakban oldódik vízben? Ha nem, vagy csak kicsit, akkor ez lehet az ( a nátrium, illetve magnézium-szulfátok jól oldódnak vízben, ezeknek nem ismerem a kristályos formáit ezért mondtam ezt az alternatívát.) réz-szulfát nem lehet.
2013. jún. 15. 14:53
 6/33 anonim ***** válasza:
Ha igazam van és a kénsav sója, akkor csak erősebb savval reagálhat pl.: salétromsavval. az ecetsav ugye gyenge sav, a kénsavval pedig sót alkot, a sója nem reagál a "saját" savával. próbáld meg salétromsavval!
2013. jún. 15. 14:55
 7/33 anonim ***** válasza:
Mondjuk azt nem értem hogy először hevítésre utána izzik, majd forró tűtől folyadék lesz
2013. jún. 15. 14:57
 8/33 A kérdező kommentje:

a por /hevítés után a "hab"/ vízben könnyen szétmállik, a szabad szem számára eltűnik, de a folyadék opálos lesz, nem tudom, oldódik-e valóban. magától nem mennek szét a darabkák, csak ha ujjal szétnyomkodom.

az utsó kommenhez:egyik kísérlet: a kristályt lánggal melegítem, fehér habbá terjeszkedik

másik kísérlet: a kristályhoz forró vaspálcát érintek: elolvad, ahol hozzáér.

2013. jún. 15. 15:01
 9/33 anonim ***** válasza:
100%
ha kissé hevíted, akkor elveszíti kristályvizének egy részét, így lesz égetett gipsz. Nem folyadék lesz, hanem a kristályvize egy része távozik (CaSO4 x 0,5 H2O) ha magas hőmérsékleten hevíted, akkor teljesen elveszíti kristályvizét, amjd izzik, elég.
2013. jún. 15. 15:03
 10/33 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem gipszkristály. Azt írja a szakirodalom, hogy vízben kissé oldódik. Ha opálos lesz, akkor szerintem annak számít.
2013. jún. 15. 15:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!