Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért a Mars, miért nem a Hold?

Miért a Mars, miért nem a Hold?

Figyelt kérdés

Sokan szorgalmaznak egy közeli jövőre tervezett Marsra való utazást. Hlott az iszonyatos költségek és a bonyolult technikai kivitelezés miatt ez sok problémát fog felvetni.

Miért nem lehet előtte a Holdra menni, és ott holdbázist létrehozni?

1. Sokkal olcsóbb lenne

2. A Marson is eléggé mostohák a körülények, az alacsony légnyomás miatt a szkafander úgyis szükséges lenne, így nem lenne ott könnyű élet. Na meg a gyenge légkör miatt nagyobb sugárzás van, mint a Földön, és a meteoritok is gyakrabban becsapódnak!

Akkor miért nem lehet először egy holdbázist létrehozni, onnan még vissza is lehet térni, nem kell örökre ottragadni! 5-10 év alatt összedobnák az alkatrészeket, utána meg pár hét alatt odavinnék és összeraknák. Utána mehetne oda az első kolónia.

Jó, sokan a Marsot Föld 2-nek képzelik el. De ahhoz rendes légkör kellene, a mostani sűrűségű nem jó. Na de ennek a létrehozása még szerintem párszáz évet várat magára, zárt térben élni meg majdnem tökmindegy, hogy a Holdon vagy a Marson teszi ezt az ember.

Ha nem emberekről, hanem állatokról beszélünk, akkor jóval hamarabb el lehetne őket juttatni a Holdra, mint míg a Marsra majdnem ugyanannyi fáradságba kerülnének, mintha embert küldenének!

2013. jún. 13. 13:30
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
66%

A francba, egy perce nem vagyok itt, de már szavakat hagyok ki a mondataimból.

Na de azért megpróbálok a kérdésre is válaszolni, persze laikusként:

Az odaút költségében nincs akkora nagy különbség, mint azt az ember elsőre gondolná, a legdrágább része a Föld körüli pályára állás. Ha innen el akarjuk érni a Holdat vagy a Marsot, akkor már sokkal kevesebb üzemanyag kell, és nem kell sokkal több a Marshoz. Ráadásul a Marson van légkör, tehát ügyesen manőverezve a lassításhoz nem is kell üzemanyag.

[link]

Ezen a gráfon végigszambázva össze kell adni az éleknél az értékeket, először a Marsra több jön ki, viszont ahol van piros nyíl a Mars felé mutatva, az nem muszáj hozzáadni, mert a Mars légköre is elvégezheti azt a lassítást, és így az jön ki, hogy a Marsra üzemanyag ügyileg olcsóbb az utazás.

A körülmények se rosszabbak, mint a Holdon. A Holdon alapból semmi nem véd a naptól, a kozmikus sugárzástól, a meteoroidoktól, meg még kitudja miféle gonoszságoktól. A Marsnak viszont van légköre, ami ezekből sokat felfog.

Ráadásul a légkör segít abban is, hogy a bázis belseje és udvara között kisebb legyen a nyomáskülönbség, vagyis nem hat rá folyamatosan nagyobb erő, ami idővel sokat számít, mert az anyag elfárad, azt akkor szeleltek a küldetésnek, ha nem bírja.

Talán még a szkafanderben is könnyebb a mozgás, mivel az űrben olyan, mint egy felfújt guminő, de légköri nyomás hatására nem olyan merev, nem kell annyi erőt kifejteni, hogy behajlítsd a kezed.

A hőmérséklet végpontjai között is sokkal nagyobb a különbség a Holdon, ez se tesz jót a kerítésnek, minden nap megnyúlni, aztán meg vissza. Ráadásul a kis hőseinknek se kell annyit izzadni, a ruhájuk hőmérséklet szabályzója is sokkal egyszerűbb lehet.

A gravitáció is sokat számít, a Holdon minden nap fele elmenne biciklizéssel, ha visszatérés után a saját lábukon akarnak majd integetni.

Szóval mondhatjuk, hogy a Marson sokkal barátságosabb, Földiesebb a környezet. Na meg legalább hallanád a szelet, nem pedig a nagy semmit, ami elején elég uncsi, később meg őrületbe kergető lenne.

A küldetés hasznosságában pedig mindenképp a Mars a nyerő, mivel ott sokkal több erő befolyásolja a dolgokat, és érdekes dolgot kialakulhattak, amik megérik azt, hogy megvizsgáljuk őket.

A Hold ehhez képest teljesen más, a felénk néző oldala rohadt unalmas, nagyjából semmi nem történik ott, a jelenlegi kőzetek se túl hasznosak magukban. Egyedül a másik oldala az izgi (transformerek:P), ahova becsapódott/becsapódik a sok meteorit, azoknak az anyaga, felépítése tartalmazhat meglepetést. De nem hiába olyan az az oldal, mint az ementáli sajt, én biztos nem mennék oda Michelin-ember ruhában, minimum egy tank kellene oda.

Szóval szerintem egy Marsi bázis sokkal jobban megérné, mint egy Holdon lévő, bár én egyszerű parasztember vagyok, szóval lehet rosszul látom a dolgokat.

2013. jún. 15. 14:06
 22/22 anonim ***** válasza:

Szerintem legjobb lenne mind a kettő, de addig is:

[link]

2017. ápr. 20. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!