Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Aki jó fizikából tudna segíten...

Aki jó fizikából tudna segíteni? Elég nehéz feladat, javítás miatt kaptam.

Figyelt kérdés

5. Egy egyenes országúton v1= 36 km/h sebességgel jármű közeledik. Az úttól d= 50 m távolságra levő személy a járművet akkor veszi észre, amikor az tőle l= 200 m távolságra van.

a., Milyen irányban kell v2= 3 m/s sebességgel az út felé futnia, hogy a járművet még elérje?

2013. jún. 8. 23:58
 1/9 anonim ***** válasza:
v1 másként 10m/s. Ha merőlegesen az út fele indulunk az 16,67 másodpercig tart. Attól a ponttól gyök(200^2-50^2)=193,6 m távolságban van a jármű ami kevesebb, mint amennyit 16,67 másodperc alatt megtesz (166,7 m). Tehát odamegyünk, és megvárjuk a járművet.
2013. jún. 9. 00:31
 2/9 Tom Benko ***** válasza:
Egy rajz sokat segíthet. A találkozási pont legyen T, a két test kiindulási pontja A és G. A megteendô út adott, ehhez ugyanannyi idôre van szükségük. Innen vagy háromszöggel, vagy koordinátákkal számolhatsz.
2013. jún. 9. 10:14
 3/9 A kérdező kommentje:
Háromszög módszerrel hogy lehetne megoldani?
2013. jún. 10. 14:45
 4/9 Tom Benko ***** válasza:
A három pont egy háromszöget határoz meg.
2013. jún. 11. 07:33
 5/9 A kérdező kommentje:
és utána? Mert eddig én is eljutottam magamtól, de nem tudom hogy hogy kéne tovább folytatnom
2013. jún. 11. 10:10
 6/9 anonim ***** válasza:

Mi a feladat pontosan? Mert ha csak annyi, hogy el kell érni a járművet, akkor a megoldást korábban már leírták: egyenesen futva ki kell menni az útra és megvárni az odaérkező járművet.

Ha viszont pont akkor akarunk odaérni az útra, amikor a jármű, akkor pontosan akkora útra merőleges sebességgel kell futni, hogy a párhuzamos sebességgel kompenzáljuk azt, hogy esetleg nem az útra merőlegesen futunk. A két komponensből persze 3 m/s eredő sebesség kell következzen, azaz ez egy megszorítás a sebességkomponensekre.

Merőlegesen: vm*t = 50 m

Párhuzamosan: vp*t+v1*t=193,6 m

Továbbá igaz, hogy (Pitagorasz-tétel a sebességkomponensekre) vm^2+vp^2=9 m^2/s^2

Három egyenlet, három ismeretlen (vm, vp és t), az egyenletrendszer megoldható. Végül a vm-ből és vp-ből a sebességvektor úttal bezárt szöge már meghatározható.

2013. jún. 11. 10:31
 7/9 anonim ***** válasza:
Ha a megvárós megoldás nem jó, akkor keresd meg azokat a pontokat, amik tőled, és a járműtől való távolságaik aránya állandó (ez a futás, és az autó sebességének hányadosa). Ezek egy Apollóniusz-körön vannak, és ennek az úttal vett metszéspontjai irányába kell elindulni. Ehhez koordináta-geometria kell. Vagy pedig megoldod az előttem szóló egyenletrendszerét.
2013. jún. 11. 17:44
 8/9 A kérdező kommentje:
igen úgy kell hogy pont akkor ér oda mint amikor az autó, köszi a segítséget
2013. jún. 11. 21:50
 9/9 Tom Benko ***** válasza:

r\cos\alpha=50

\frac{r}{v_g}=\frac{\sqrt{200^2-50^2}+r\cos\alpha}{v_a}

r a gyalogos által megteendő út, v_g a gyalogos sebessége, v_a az autóé, és \alpha a gyalogos haladási szöge.

2013. jún. 12. 08:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!