Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Izoelektromos pont?

Izoelektromos pont?

Figyelt kérdés
Aminosavak izoelektromos pontjának megfelelő pH-n ugye semleges töltésűek, ikerionosak. Azt is szokták mondani, hogy az aminosavak fiziológiás pH-n (7,4) mind semleges töltésű. Ez mégis hogy lehetséges, ha pl. az Aszpartátnak (savas oldallánc) 2,77 az izoelektromos pontja, az Argininnek meg 10,76 (bázikus oldallánc)? Nem ellentmondásos "egy kicsit" ? Valaki megmagyarázná nekem! Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
2013. jún. 3. 22:02
 1/5 Silber ***** válasza:

Nem értem, hol a gond. Ezek egyensúlyi rendszerek.

Az aszpartámon található proton akkor fog disszociálni, ha az oldatban kevés az oxóniumion, vagyis magas a pH. Vagyis ha nagy az oxóniumionkoncentráció (savas a közeg), akkor az aszpartám protonja nem fog disszociálni, mivel [H+] magas.

K=[H+][A-]/[HA].

2013. jún. 3. 22:13
 2/5 sadam87 ***** válasza:
Azt, hogy fiziológiásan semlegesek, honnét vetted? Szerintem csak az alapláncra igaz, ahol sav/bázis jelleggel bír az oldallánc, ott nem.
2013. jún. 3. 23:43
 3/5 A kérdező kommentje:
Ééértem mostmár köszi. Igen az volt a probléma, hogy azt hittem 7,4 pH-n semleges töltésűek az aminosavak. Rosszul olvastam vmit. Köszönöm a válaszokat.
2013. jún. 4. 00:51
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Hadd kötekedjek egy kicsit...:)

"Aminosavak izoelektromos pontjának megfelelő pH-n..."

Eme megfogalmazás olyan, mintha külön lenne izoelektromos pont és az ahhoz tartozó pH is. Nem, a pI izoelektromos pont maga a pH érték, amikor az aminosav kifelé semleges. Vagyis a helyes megfogalmazás:

" Aminosavak ikerionos szerkezetének megfelelő pH-n..."

A pI monoamino-monokarbonsavakra a karboxil csoportra (1) és az aminrész konjugált savjára (2) vonatkozó pKa értékek számtani középértéke:

pH(ikerion) ≡ pI = (pKa1 + pKa2) / 2

Megjegyzés: savas vagy bázikus aminosavra a pI más megfontolással írandó fel, leírom aztat is ha köll...:)

2013. jún. 4. 18:34
 5/5 anonim válasza:
Engem nagyon érdekelne, leírod nekem légyszi?
2016. márc. 4. 21:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!