A kérdésem inkább elméleti jellegű, mint sem gyakorlati: Az alábbi egyenlet- párok közül melyiket helyesebb felírni? (elektrokémia)
Számos könyv vagy így, vagy úgy használja, néhol mind a két felírás szerepel. Egy példamegoldás szempontjából, nyilván mindegy, hogy melyiket választjuk, de elméletileg melyik reakcióútnak van nagyobb valószínűsége?
I:
anód: 2H2O = O2 + 4H+ + 4e-
katód: 4H2O + 4e- = 2H2 + 4OH-
II:
anód: 2OH- = O2 + 4e- + 2H+
katód: 3H3O+ + 4e- = 2H2 + 2OH-
Én, személy szerint az I. lehetőséget, miszerint így megy végbe a reakció valószínűbbnek látom. Akik a II.sz. egyenleteket szokták írni általában azzal érvelnek, hogy az oxóniumionnak és a hidroxidionnal lévén töltésük van, "ők mennek oda a megfelelő polaritású elektródhoz". Ez meglátásom szerint rendben is volna, de desztillált vízben (vagy akár Na2SO4-oldatban) ezen ionok koncentrációja 8-9 nagyságrenddel kisebb, mint a vízmolekuláké...valóban helyes volna tehát feltételezni, hogy ezen ionokon keresztül zajlik a vízbontás (elektrolízis) folyamata?
Köszönöm a válaszokat!
Szerintem így néz ki a dolog: I. és II. is lejátszódik párhuzamosan. Azt, hogy melyik folyamat lesz a meghatározó - helyes sejtésed alapján - a részecskék egymáshoz viszonyított koncentrációja szabja meg.
Vagyis ha az elektromos vezetés biztosítására alkalmazott só vizes oldatában semleges pH-t produkál (mint az általad említett Na2SO4), akkor I. a helyes.
(Azonban erősen savas vagy lúgos oldatban szerintem a II. a helyes - II. katód felírás nem jó)
Kedves Fanyúl!
Akkor nem lenne helyesebb az alábbi?
Savas oldatban:
anód: 2H2O = O2 + 4H+ + 4e-
katód: 4H3O+ + 4e- = 2H2 + H2O
Lúgos oldatban:
anód: 4OH- = O2 + 4e- + 2H2O
katód: 4H2O + 4e- = 2H2 + 4OH-
Semlegesben marad az I.
Igazad van. Valójában én is erre akartam utalni, csak nem gondoltam át rendesen és félreérthetően fogalmaztam.
*(Azonban erősen savas vagy lúgos oldatban szerintem a II. megfelelő egyenlete a helyes...)
Köszönöm szépen a javítást! :)
Találtam egy példát is: a szerző is úgy írja föl lúgos közegben, mint te:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!