Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A gyógyszerészek konyítanak...

A gyógyszerészek konyítanak az orvosok munkájához?

Figyelt kérdés
Azon elmélkedem, hogy ha a gyógyszerészek megtanulják a gyógyszer hatóanyagokat, akkor lényegében ők tudják, hogy egyes gyógyszerek mit és hogyan hatástalanítanak, akkor feltudnak állítani diagnózist?
2013. máj. 17. 22:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Nem egyezik meg az első két évben?

Biofizika

Anatómia

Élettan

Genetika

Biokémia

Immunológia

Mikrobiológia

Biztos kihagytam egy-két apróságot...

Azt állítottam hogy a klinikum kivételével a képzés megegyezik. Na most ezek a tantárgyak megegyeznek és nem a klinikum részei. Akkor mi volt a gond a hozzászólásommal? :D

Igen nekünk még ott van mellette a 160 féle kémia, a gyógyszertechnológia, a hatástan.

De ezt is leírtam egy korábbi válaszomban.

Nem értem mi a gond :D

2013. máj. 18. 15:04
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Attól, hogy a tantárgyak megegyeznek, még nem ugyanazt tanulják. Orvosin egy csomó dolog részletesebb, más dolgok meg gyógyszerészetin részletesebbek.

Tehát nem, nem egyezik meg a képzés első két évben sem.

2013. máj. 18. 15:38
 13/16 anonim ***** válasza:

Igazad van nem azt tanuljuk. Anatómia nyilván vicc az orvosihoz képest. Az általam felsorolt tárgyaknál viszont az összes többi egy szinten áll. Na jó a genetika és a mikrobiológia nem, mert azt nálunk komolyabban veszik.

Én továbbra is úgy látom hogy megegyezik a képzésünk.

Ugyanazt tanuljuk, de nem lebutított szinten, ahogy mondtad ( és jól mondtad) változó hogy mikor melyik részét veszik komolyabban. De az a tárgy még nálunk is élettan ami az ÁOK-n. Az anatómia tényleg nem számít az nagyon dedós volt mifelénk :D

Ami nem egyezik meg a névazonosság ellenére sem ott mi kaptunk egy "gyógyszerészi" előtagot. Na az tényleg durván butított verziója annak amit az ÁOK-n tanulnak de a fentebbi listámon egy ilyen sem szerepelt és nem is az első két évben fordultak elő.

Amúgy végre egy hozzászóló akivel egymás anyázásán kívül is lehet vitázni :D

2013. máj. 18. 16:00
 14/16 anonim ***** válasza:

Szerintem kicsit félreértettél. Én véletlen sem azt szerettem volna ezzel mondani, hogy "a gyógyszerészek mindenből csak butított verziót tanulnak".

Egyszerűen csak nálunk részletesebb az anatómia, az élettan, a kórélettan, a mikrobiológia.

Nálatok meg nyilván részletesebb és több tárgyra van bontva pl. a farmakológia.

Abból indultam ki, hogy pl. a Fonyó féle élettan könyvnek is két verziója van, egy az orvosisoknak, egy meg a gyógyszerészeknek. Ugyanígy annak a mikrobiológia könyvnek is van gyógyszerészeknek készült verziója, amiből tanultunk.

Kórélettanból meg külön diasor volt a gyógyszerészeknek.

Ha a képzés megegyezne az első két évben, akkor az orvosisok és gyógyszerészek előadása együtt lenne (mint ahogy pl. a fogorvosok és az ált. orvosok első két évben a fő tárgyakra együtt járnak).

Véleményem szerint egy orvos jobban tudja azt, hogy melyik betegségre milyen gyógyszert adjon, viszont egy gyógyszerész sokkal jobban tudja azt, hogy mit mivel lehet vagy nem lehet együtt adni.

Szóval nem többet tanulunk, csak mást.

2013. máj. 18. 16:19
 15/16 anonim ***** válasza:
Egye fene kapsz tőlem egy zöld pacsit és elásom a nem létező csatabárdot :)
2013. máj. 18. 16:28
 16/16 anonim ***** válasza:

Hát nem tudom szó nélkül hagyni ezt a kérdést pedig már elég régi. Szóval érdekes , hogy itt vitatkoztak egymással az orvostan és gyógyszerésztan hallgatók, de egyikőjük sem sérelmezte a kérdező stílusát. Tehát ez a "konyítanak" szó rendkívül lekezelő , lenéző. Kedves Kérdező nem tudom mit képzelsz magadról , hogy ilyen stílusban mersz nyilatkozni tanult emberekről.

Amúgy meg visszatérve az orvos-gyógyszerész vitára, az a véleményem róla , hogy egyik sincs a másik nélkül , gyógyszerész nincs orvos nélkül , orvos pedig nincs gyógyszerész nélkül. Ugyanannyit tanulnak , csak mást, de egyik sem könnyebb a másiknál.

2013. aug. 6. 17:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!