Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért ennyi a megoldás?

Miért ennyi a megoldás?

Figyelt kérdés

Sehogy nem jön ki, érdekelne ezért a gondolatmenet is!

Az egyik végénél felerősített rugó alsó végére 2 kg tömegű testet akasztottak. Ekkor a rugó hossza 22 cm volt. Amikor egy 3 kg tömegű testet függesztettek erre a rugóra, akkor annak hossza 24 cm lett. Mennyi munkát kell végezni a laza rugón ahhoz, hogy ez a rugó 25 cm hosszú legyen?

A könyv hátuljában bent van az eredmény, ami W=1,225 J. de nem értem miért ennyi sehogy nem jön ki. Ezért érdekelne a gondolatmenet is. Előre is köszönöm!

2013. ápr. 21. 13:13
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha megfigyeled, a rugó 1kg változásra 2cm-t nyúlik.

A rugó állandó: 2cm/kg [Ra]

Ebből az következik, h amikor nincs rajta súly (tömeg), akkor 18cm a nyugalmi állapota.

Mennyire kell terhelni, h 25cm-re nyúljon?

25-18/Ra= 3.5 [kg]

Igen ám, de a nyújtás során fokozatosan változik, nő a visszahúzó erő, amit le kell győznie a tömegnek. Ez pedig belátható, h egy háromszög függvénnyel ábrázolható.

Tehát munkavégzés nem egyszerűen a:

W=F*s alakkal írható le, hanem a háromszög területével.

azaz: W=F*s/2 (g~10) tömeggel kifejezve: m*g*s/2

Így most már behelyettesítve:

3.5*10*0.07/2=1.225 [J]

:)

2013. ápr. 22. 09:08
 2/7 anonim ***** válasza:
Kimaradt: derékszögű háromszögről beszélünk.
2013. ápr. 22. 10:28
 3/7 A kérdező kommentje:

Így már értem, de a rugóállandó nem D?

Én így tanultam a rugóállandót: N/m

A cm/kg az hogy jön ki? Most akkor melyik az "igazi"?

2013. ápr. 22. 20:56
 4/7 anonim ***** válasza:

Az a jó, amit Te tanultál. A baj, h nem tudtad kiszámolni vele. Én az általad tanult rugóállandó reciprokával számoltam. A végeredmény uaz. :)

40 valahány éve tanultam ezeket ... :)

56/F

2013. ápr. 22. 21:16
 5/7 A kérdező kommentje:

Hű, hát az már jó régen volt! És még mindig emlékszik? Minden tiszteletem! :D

A rugóállandó reciprokával???? Mi ilyeneket miért nem tanulunk? :D És ezt a reciprokos megoldást bárhol lehet alkalmazni?

Én azért nem tudtam kiszámilni, mert megakadtam ott, hogy=>

m=2 => F=m*g=2*10=20 N

M=3 => F=-//-=3*10=30 N

x=22 cm = 0,22 m

X=24 cm= 0,24 m

így

F=-x*D alapján

20 N = 0,22 m * D

30 N = 0,24 m * D

================>>> ebből következett, hogy

10 N = 0,02 m * D / :0,02

D = 500 N/m

/pozitív hosszúsággal számoltam, tanárom szerint jó azzal is, mert a mínusz csak az irányt jelzi/

és ha x3=0,25 és D=500, akkor W=1/2D * x'négyzet' ==>

W = 500/2 * 0,25 = 62,5 J

De csináltam én is még ezerféleképpen, lett 100 fölött meg 50 alatt is a W is meg a D is. Az iskolában valami érthetetlen módon csak addig ellenőriztük le, hogy D=500. Mondta a tanárnő, ez jó, és nem számoltuk ki a W-t.

Amúgy az én gondolatmenetemmel hogyan lett volna jó?

2013. ápr. 22. 21:57
 6/7 anonim ***** válasza:

Igen, lehet használni a rugóállandó reciprokát, ha közben mindent áltált erre a mértékegységre.

A cm/kg nem SI egység, emiatt nem tanítják, bár sok helyen értelmesebb megoldás, és ki lehet hagyni egy lépést belőle, mégpedig, a tömeg -> newton átváltás.

Utóbbi értelemszerűen azt jelenti, hogy 1 kg-nak megfelelő erő, ami 9,81 Newton-t jelent 1 cm-el lesz hosszabb a rugó.

A tiedben ott a hiba, hogy a W=1/2D*X^2 képletben, az X hosszváltozást jelent. Nem a rugó hosszát.

Ki számítod a rugó eredeti hosszát szépen, ( mivel ismered a rugóállandót így könnyű: asszem ránézésre 18 cm lesz).

A 25 cm-es rugó meg az eredeti hossz között van 7 cm különbség.

Ezt behelyettesítve a képletbe már értelmes megoldást kapsz: 1,225 Joule.

A

2013. ápr. 25. 12:19
 7/7 anonim ***** válasza:
Ha ez utóbbira rájössz, hogy hosszváltozások vannak a képletben, akkor rájössz, hogy mekkora butaság a 25 cm-es megnyúlás,mert tuti, hogy nem bírja ki a rugó.
2013. ápr. 25. 12:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!