Mindenki ismeri a csillagkeletkezések hipotízisét. Ha én arra a véleményre jutottam, hogy a Boyle-Mariotte gáztörvény ellent mond a csillagevolúciónak- az mennyire helyt álló?
hogyan?
(amúgy nem helyt álló, hanem helytálló - ez azért elég gáz)
igen az. helytálló. és?
a Boyle-Mariotte ideális gázokra igaz, a csillagkeletkezéskor meg messze nem ideális gázokról van szó.
Nem ez az első ilyen kérdése a kis gyökérnek:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..
Ezeket a hülyeségeket a Kent Hovind videókból meríti.
tényleg hovind videókat nézek :) de én utána jártam a hármas gáztörvényeknek. a képletbeli összefüggéseket nem nagyon értem, de a magyarázatot még nekem is tanították.
1. imádom a csillagászatot, plazma nagyon magas hőmérsékleten alakul ki, pl a nap felszínén
2. a csillagok gázból alakulhatnak ki, a nap 98%-a hidrogén, nekem senki ne mondja, hogy az nem légnemű, mostanra folyékony a nagy nyomás miatt
3. hogy kezdődik meg a csillagszületés? senki nem figyelte meg, hogy egy gázfelhőnek a tömege miatt egyszercsak gravitációja lesz majd még több anyag ezt a folyamatot sokszorosítja. ilyen kísérlet nincs.
a valóságban, ha egy föld méretű test köré gyülekezne annyi gáznemű anyag, hogy a nyomása megnőjön ezzel egyenes arányban a hőmérséklete, a gázmolekulák szökési sebessége meghaladná a gravitáció hatóerejét és sosem lenne csillag ebből, pedig a gázból csillag préselés lehetősége adott volt. ha egy gázt melegítesz a részecskék szökési sebessége megnő és elhagyja a rendszert.
4. nem vagyok gyökér, aki csak szidni van itt az álljon odébb, én tudmányos elméleteket várok
5. az a kérdés nem az enyém. én most vagyok itt először. nem tudom hogy állapítják meg a minek a korát, persze velem könnyű vitatkozni, mert én vagyok a kérdező. ha olyan okos vagy taníts, ha nem ne húzd az időm
A plazmát fogadd el h nem gáz, nem folyadék, nem szilárd és nem bose-einstein kondenzátum, hanem plazma!
Egy csillag képződését konkrétan senki sem figyelte meg, mivel több millió évig is eltart. Több csillagfelhőt vizsgáltak, a csillagképződés különböző fázisait és ez alapján rakták össze a mechanizmust. Modellezték is számítógépekekl, működik, minden stimmel. A gravitáció nem csak úgy spontán elkezd hatni, az mindig hat...
A Boyle-Mariotte törvény ideális gázra érvényes. Az ideális gáz, egy modell. Ideális gázban a részecskék pontszerűnek tekinthetőek és az ütközéseken kívül minden kölcsönhatást elhanyagolhatunk.
Ha a gáz nem ilyen, a törvény nem érvényes. Az 'ideális gáz' közelítés annál jobb, elég ritka a gáz és minél kisebbek a részecskéi.
A csillagokban lévő anyag plazma. Nem gáz, nem szilárd anyag, nem folyadék, plazma. A nap átlagos sűrűsége pl 1400 kg/m^3. Egy ilyen sűrű forró, ráadásul ionizált anyagra biztos hogy nem teljesülnek a gáztörvények, ugyanúgy, ahogy például egy darab vasra sem teljesülnek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!