Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mindenki ismeri a csillagkelet...

Mindenki ismeri a csillagkeletkezések hipotízisét. Ha én arra a véleményre jutottam, hogy a Boyle-Mariotte gáztörvény ellent mond a csillagevolúciónak- az mennyire helyt álló?

Figyelt kérdés

2013. ápr. 20. 21:45
1 2
 1/17 anonim válasza:
100%
semennyire
2013. ápr. 20. 21:51
 2/17 anonim ***** válasza:
91%

hogyan?

(amúgy nem helyt álló, hanem helytálló - ez azért elég gáz)

2013. ápr. 20. 22:13
 3/17 anonim ***** válasza:
Nehezen tudom elképzelni. Kifejtenéd bővebben?
2013. ápr. 20. 22:45
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

igen az. helytálló. és?

a Boyle-Mariotte ideális gázokra igaz, a csillagkeletkezéskor meg messze nem ideális gázokról van szó.

2013. ápr. 20. 23:07
 5/17 Makoscsiga ***** válasza:
100%
Nemcsak, hogy nem ideális, de mégcsak nem is gáz... hanem plazma. Na, ez a gáz öcsi... és ideális. ;-)
2013. ápr. 20. 23:29
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Nem ez az első ilyen kérdése a kis gyökérnek:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Ezeket a hülyeségeket a Kent Hovind videókból meríti.

2013. ápr. 20. 23:41
 7/17 A kérdező kommentje:

tényleg hovind videókat nézek :) de én utána jártam a hármas gáztörvényeknek. a képletbeli összefüggéseket nem nagyon értem, de a magyarázatot még nekem is tanították.

1. imádom a csillagászatot, plazma nagyon magas hőmérsékleten alakul ki, pl a nap felszínén

2. a csillagok gázból alakulhatnak ki, a nap 98%-a hidrogén, nekem senki ne mondja, hogy az nem légnemű, mostanra folyékony a nagy nyomás miatt

3. hogy kezdődik meg a csillagszületés? senki nem figyelte meg, hogy egy gázfelhőnek a tömege miatt egyszercsak gravitációja lesz majd még több anyag ezt a folyamatot sokszorosítja. ilyen kísérlet nincs.

a valóságban, ha egy föld méretű test köré gyülekezne annyi gáznemű anyag, hogy a nyomása megnőjön ezzel egyenes arányban a hőmérséklete, a gázmolekulák szökési sebessége meghaladná a gravitáció hatóerejét és sosem lenne csillag ebből, pedig a gázból csillag préselés lehetősége adott volt. ha egy gázt melegítesz a részecskék szökési sebessége megnő és elhagyja a rendszert.

4. nem vagyok gyökér, aki csak szidni van itt az álljon odébb, én tudmányos elméleteket várok

5. az a kérdés nem az enyém. én most vagyok itt először. nem tudom hogy állapítják meg a minek a korát, persze velem könnyű vitatkozni, mert én vagyok a kérdező. ha olyan okos vagy taníts, ha nem ne húzd az időm

2013. ápr. 21. 03:08
 8/17 Dubi ***** válasza:
100%

A plazmát fogadd el h nem gáz, nem folyadék, nem szilárd és nem bose-einstein kondenzátum, hanem plazma!

Egy csillag képződését konkrétan senki sem figyelte meg, mivel több millió évig is eltart. Több csillagfelhőt vizsgáltak, a csillagképződés különböző fázisait és ez alapján rakták össze a mechanizmust. Modellezték is számítógépekekl, működik, minden stimmel. A gravitáció nem csak úgy spontán elkezd hatni, az mindig hat...

2013. ápr. 21. 03:26
 9/17 anonim ***** válasza:

A Boyle-Mariotte törvény ideális gázra érvényes. Az ideális gáz, egy modell. Ideális gázban a részecskék pontszerűnek tekinthetőek és az ütközéseken kívül minden kölcsönhatást elhanyagolhatunk.

Ha a gáz nem ilyen, a törvény nem érvényes. Az 'ideális gáz' közelítés annál jobb, elég ritka a gáz és minél kisebbek a részecskéi.

A csillagokban lévő anyag plazma. Nem gáz, nem szilárd anyag, nem folyadék, plazma. A nap átlagos sűrűsége pl 1400 kg/m^3. Egy ilyen sűrű forró, ráadásul ionizált anyagra biztos hogy nem teljesülnek a gáztörvények, ugyanúgy, ahogy például egy darab vasra sem teljesülnek.

2013. ápr. 21. 04:05
 10/17 anonim ***** válasza:

Hú egy mondatnak véletlenül nem lett értelme :D

Olvasd el inkább a wikipédián

[link]

2013. ápr. 21. 04:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!