Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A jód oldódása fizikai vagy...

A jód oldódása fizikai vagy kémiai oldódás?

Figyelt kérdés

A fluor bontja a vizet, a klór és a bróm a vízzel diszproporciós reakcióba lép.

Oldhatóságuk 3,26 g/l illetve 34,1 g/l.

A jód oldhatósága ezzel szemben csak 0,3 g/l, pedig több elektronja lévén a brómnál is nagyobb oldhatóságot várnánk. Ez azért van mert nem történik diszproporciós reakció?

H2O + I2 -> HI + HIO

A redoxi standardpotenciálok:

2  H2O + 2 e− -> H2(g) + 2 OH− −0.8277 V

I2(s) + 2 e− -> 2 I− +0.54 V

Ezek alapján szerintem csak fizikai. Helyes az érvelés?

2013. ápr. 15. 20:40
 1/7 anonim ***** válasza:
A jód vízben gyengén oldódik!Másodszor a jód a halogének közül a legkevésbé reakcióképes!A vízben oldódást ezért hiba példának venni!
2013. ápr. 15. 21:31
 2/7 anonim ***** válasza:

"több elektronja lévén a brómnál is nagyobb oldhatóságot várnánk"

Godotra várva?

2013. ápr. 15. 21:35
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem. A jód oldódása kémiai.
2013. ápr. 16. 10:01
 4/7 A kérdező kommentje:
Tehát akkor a H2O + I2 -> HI + HIO reakció kis mértékben megtörténik? A redoxi standardpotenciálok nem az ellenkezőjét mutatják?
2013. ápr. 16. 14:58
 5/7 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy az arra vonatkozik, hogy az oxidáció, és a redukció nem részleges, de mindkettő ugyanolyan mértékben következik be, hiszen itt két anyag van.
2013. ápr. 16. 20:02
 6/7 sadam87 ***** válasza:

Reflexből azt mondtam volna, hogy nem reagál a vízzel, de utánanézve valóban képes az is diszproporciós reakcióra, igaz jóval kevésbé, mint a klór és a bróm. Ezek minden esetben egyensúlyi reakciók, a jód esetében savas közegben K=2*10^-13 (a HI ionos formában felírandó!), lúgos közegben K=3, ekkor a reakcióegyenlet:

I2 + 2 OH- = OI- + I-.

Annyiban igazad van, hogy a kisebb oldhatóság a kisebb reakciókészséggel magyarázható.

Viszont az első félreakció, amit felírtál, teljesen irreleváns az egyenlet szempontjából. Egyrészt a víz nem oxidálódik (és nem is redukálódik), másrészt ha oxidálót várnánk, akkor is ezt a félreakciót kéne figyelembe venni:

1/2 O2 + 2 e- + 2 H+ = H2O, E°= 1,229 V

(Engem inkább az érdekelne, a bróm oldhatósága miért nagyobb a klórénál, mert a diszproporciós reakció egyensúlya kisebb. :o Lehet, hogy más az oldat pH-ja, vagy ilyesmi...)

2013. jún. 17. 18:33
 7/7 A kérdező kommentje:
Szerintem mert több elektronja van.
2013. jún. 19. 00:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!