Ha a Holdon létrejönne egy bázis, azok az emberek hogyan tudnák tartani a kapcsolatot a földiekkel? Milyen fizikai és biológia problémák lehetnek a Holdon?
A legnagyobb probléma csak az utánpótlás szállítása lenne. Tehát az üzemanyag. Meg esetleg az emberek cseréje.
Az alacsony gravitáció nem jelent nagyon nagy problémát már az űrben sem, csak edzeni kell sokat. A kommunikáció meg nem volna villámgyors, de bőven elég lenne sztem.
Rádióval. De sajnos lenne egy garantált 2 másodperces késleltetés, a fénysebességet nem tudjuk átlépni.
Túl az alap dolgokon, hogy a földi körülményeket garantálni sem könnyű (hőmérséklet, víz, oxigén, élelmiszer)...
További biológiai problémák egyébként a kozmikus sugárzás elleni védekezés, amit a Föld mágneses mezeje itt lenn garantál, de ott pótolni kell. Ezen kívül izomsorvadás is felléphet a csökkent gravitáció miatt (bár úgy tudom, ez tartós súlytalanságnál az igazán veszélyes), ezért folyamatos, speciális testedzés is kell.
Egyszerűen rádióval, kb 2 másodperccel (kicsit több) lenne nagyobb a késleltetés, mint normál földi kommunikáció esetén. A bázist úgyis a pólusok közelében helyeznék el, ahol a legnagyobb a napsütéses órák száma, vagy a Föld felé néző oldalon, ahol meg folyamatos a rálátás.
Probléma igazából pszichológiai lehet a bezártság miatt, bár gondolom egy holdbázison ez kevésbé jelentkezik, minta nemzetközi űrállomáson, mert egyszerűbb nagyobb lakóterületet kiépíteni, illetve a csökkent gravitáció miatt a személyzet izomtömeget vesztene és a csontjaik is gyengülnének.
Mégegyszer mondom, az alacsony gravitáció, sőt a súlytalanság se probléma már! volt olyan ember aki több mint egy évet volt az űrben. Csak minden nap 2 órát kell edzeniük. De a holdon még ennél is kevesebb is elég lehetne.
Mondjuk a sugárzásra nem gondoltam. De szerintem azt le lehetne blokkolni egész jól. Bár gondolom ehhez jó nehéz anyagokra lenne szükség, ami nem túl előnyös. Esetleg a hold felszíne alá építkezni? :)
A talaj alatti építkezés a legjobb módszer. Meteorok, kozmikus sugárzás kivédésére és a hőszigetelés is egyszerűbb. Klausztrofóbiások ne jelentkezzenek, a felszínen sem lesz kilátás csónakázó tóra. Ha ronggyá edzik magukat, akkor is beindul a csontritkulás, vagy gyakran kell cserélni a személyzetet, vagy ott ragad egy életre. A holdi bányászat még gazdaságossá is válhat, a Hold-Föld irányú szállítás meg jóval olcsóbban megoldható. Önellátás élelmezés területén nehéz kérdés, de a már említett bányászat biztosíthatná a "cserekereskedelmet".
Kommunikáció végképp nem probléma, a mostani kommunikációs/internet műholdhálózat befelé szór, akkor kell majd kifelé is.
#9: Meddig?
1 év már szinte nyomorékot csinál bárkiből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!