Miért nem lehetséges egy kitüntetett koordináta-rendszerhez viszonyítani az összes többi koordináta-rendszert?
Az állításaid tele vannak érvelési vagy logikai hibákkal, plusz olyan mondatokkal, melyek a valós fizikatudás hiányáról tesznek tanúbizonyságot. Mintha csak Egely urat olvasnám.
Ezen kívül feltűnő, hogy homályos képekben beszélsz, direkt nem érthetően és értelmetlen vitákat generálsz.
A legnagyobb jóindulattal: nincs skizotípiás vagy valami hasonló személyiségzavarod?
nincsen ilyen problémám, és áruld el hol hibásak az állításaim? :)
Azt mondtad hogy fizikus vagy, hát nehéz elhinnem hogy őszinte legyek..
A pl pedig igen egyszerű, pl az Univerzum tágulása.
De nyílván te tanultál 2,5 év relativitáselméletet, és a végén foglalkoztál kozmológiával is, csupán kifelejtetted ezt az apró kis dolgot :)
Hát igen, az Univerzum tágulása és az energiamegmaradás összeférhetősége.. ez egy trükkös kérdés, amire szerintem még senki nem tudja a választ.
Jó, akkor annyival kiegészítem az első kommentemben leírtakat, hogy azon jelenségek körében, melyeket a klasszikus mechanika/elektrodinamika, klasszikus kvantummechanika, relativitáselmélet, statisztikus fizika és a standard modell meg tud magyarázni, teljesül az időeltolási invariancia és az energiamegmaradás is.
Most az Univerzum tágulása, jó kérdés, de ha a véleményemre vagy kíváncsi, szerintem előbb-utóbb arról is belátják, hogy az energia megmarad.
Hát valóban nehéz, de nagyon érdekes kérdés ez. És már be van ez látva egyébként, nem tudom tanultál-e a Einstein-Fridman-Lamaitre-Robertson-Walker (EFLRW) kozmológiai modellről. kis matek után eljutunk egy olyan képlethez, hogy dE=-p*dV
amire tekinthetünk úgy is, mint ami az energia meg NEM maradását fejezi ki, a táguló anyagdarab V térfogata nem állandó, dV nem nulla, ezért az energiája is változik, nem marad meg.
Az univerzum történetének most egy olyan szakaszában vagyunk, ahol azonban a p az nullának vehető (mint nyomás ugye). Szóval csak ilyen speciális esetekben marad meg az energia, mint amit most éppen az univerzum "kínál". Régebben ez nem volt így.
Másrészről, ha nagyon el akarok gondolkodni egy másik példán, akkor azt mondom, hogy a feldobott kő.
Ugye ennek az enegiája a kinetikus energia, ami repülés folyamán változik. és ehez még hozzá kell adni a gravitációs potenciális energiát, és ennek a 2nek az összege állandó.
Igen ám, de mint kiderült, az áltrelben a "gravitációs potenciális energia" csak speciális, kivételesen egyszerű körülmények között értelmezhető, általánosságban nem.
Szóval ez egy másik pl is lehetne ha nagyon szigorúan vesszük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!