Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a repülővel a föld forgásáv...

Ha a repülővel a föld forgásával szemben haladunk, akkor rövidebb-e az út? Most nem az időzóna itt a lényeg, hanem maga az utazás.

Figyelt kérdés
A konkrétan Magyarország és Amerika között repül a repülő. Ugyan annyi idő alat teszi meg a távot oda-és visszaút alatt is? Vagyis ugyan annyi távolságot tesz meg?

2013. ápr. 5. 23:12
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
0%

a te anyádat :D

látom meg van a szellemi termék köztetek is, egyébként nem neked mondtam azt a kommentemet, de ahogy megnézem neked is szólhatna, amilyen értetlen vagy

2013. ápr. 6. 01:26
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, egyszerű az oka:

Egyrészt felszálláskor a repülő rendelkezik a földfelszín sebességével (hiszen addig is vele együtt mozgott). Semmi ok nincs rá, hogy ezt a kezdősebességet elveszítse, amikor felszáll.

Másrészt ha valamiért el is vesztené, akkor meg a földfelszínnel együtt mozgó légtömeg visszaadná neki.

Ahogyan a felettünk lévő levegő alól sem "mozdul ki" a Föld, különben elég erős szél fújna állandóan.

legjobb kommentelő: a Fucault inga másra vonatkozik, ott az inga lengési síkja alatt fordul el a Föld, nagyon lassan, de az inga nem mozog gyorsabban egyik irányban sem.

2013. ápr. 6. 01:30
 23/32 A kérdező kommentje:

Am meg én is tudok ám cáfolni:

"elég volna csak függőlegesen ugrálni, és a Föld kb 800 km/h sebességgel elfordulna alattunk"

Ezért írtam egyszer a súrlódásról is valamit. Szóvz azért nem történik, mert a föld -jól figyelj kötözködő kommentelő- forog, vagyis ha én rajta állok, akkor nekem is van egy sebességem. mikor ugrok egyet, akkor is megvan ez a sebességem, hiszen csak felfele gyorsultam, és mivel a surlódási/tapadási erőm megszűnt, ezért én is megyek a környezetemmel együtt. Erre tipikus iskolapélda, hogy a hajón ugrasz egyet és ugyan arra a részre fogsz visszaesni, pedig a hajó elég gyorsan megy. Vagy vonat belseje, stb...

A lényeg, hogy ez a repülőnél nem így működik, hiszen ott nem csak felfele gyorsulsz, hanem "oldal" irányban is, a föld meg forog, és innen jött a kérdés, hogy akkor wtf?

2013. ápr. 6. 01:30
 24/32 A kérdező kommentje:

01:30

Így már világos, hogy a légtömeg visszaadja neki. Csak ezt nekem olyan nehéz elképzelni, hogy az ilyen nagy erőt tud kifejteni. Mégiscsak egy levegő, no! :D

De egyre jobban megemésztem, hogy a levegőnek bíza "súlya" van és tényleg képes erre.

2013. ápr. 6. 01:35
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

Bizony nagy erőt, hiába mondja legjobb kommentelő, hogy ez elhanyagolható. Olyannyira nem elhanyagolható, hogy majdhogynem ez az erő tartja fenn a gépet. (Nem maga a légellenállás, de egy ahhoz hasonló és azzal összefüggő felhajtóerő). Nem véletlenül éget el egy repülő tobb tízezer liter kerozint egy úton.

Egyébként van egy olyan fogalom, hogy aerodinamikai hasonlóság. Ez tulajdonképpen egy képlet, és az jön ki belőle, hogy a repülőgépek méreténél és sebességénél a levegő már tulajdonképpen kb olyan sűrűnek tekinthető, mintha folyadék lenne.

Amúgy meg próbáld ki: tartsd ki a kezedet egy 120 km/h sebességű autóból vagy vonatból, a menetirányra merőlegesen. Meg fogsz lepődni. És az még sehol sincs a 800 km/h-hoz.

2013. ápr. 6. 01:44
 26/32 A kérdező kommentje:

Végül lefekvés előtt mégse bírtam ki és elolvastam a spec. relativitás elméletet és ez tényleg pont erről szól. Továbbá a Michelson–Morley-kísérlet segített még jobban megérteni. Ha valakit érdekel a téma, wikizzetek rá, nekem hasznos volt.

Köszönöm! Jóéjszakát mindenkinek!

2013. ápr. 6. 01:45
 27/32 anonim ***** válasza:

"Ha a repülővel a föld forgásával szemben haladunk, akkor rövidebb-e az út? Most nem az időzóna itt a lényeg, hanem maga az utazás."

Igen. Több órával rövidebb az út. Erre még az is rájátszik, hogy az atlanti óceán felett hátszele van a gépnek Európa felé.

2013. ápr. 6. 02:45
 28/32 anonim ***** válasza:
Milyen kár, hogy Európa felé épp a forgásirányban halad a gép, tehát az kéne legyen a hosszabb út.
2013. ápr. 6. 03:20
 29/32 anonim ***** válasza:

Na jó, elég volt a hülyeségből.

Párizs - New York:

Air France:

JFK - CDG: 7:15

CDG - JFK: 7:55

Delta:

JFK - CDG: 7:15

CDG - JFK: 8:00

Tehát mindkét esetben a forgásiránnyal SZEMBENI út tart tovább, aminek az elmélet szerint RÖVIDEBBNEK kéne lennie

[link]

Másik példa:

Budapest-Párizs:

Air France:

BUD-CDG: 2:20

CDG-BUD: 2:10

EasyJet:

BUD-CDG: 2:20

CDG-BUD: 2:10

Ismét csak a forgásiránnyal SZEMBENI út a hosszabb

[link]

2013. ápr. 6. 03:43
 30/32 anonim ***** válasza:

Csak józan paraszti ésszel kéne belegondolni a dolgokba:

A föld forog. Mivel nincs folyamatosan több száz km/h-s szél, ezért elmondhatjuk, hogy a légkör is vele forog. Minden ami a földön van, szintén forog. Innentől meg semmi sem forog!

G.

2013. ápr. 6. 09:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!