Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a repülővel a föld forgásáv...

Ha a repülővel a föld forgásával szemben haladunk, akkor rövidebb-e az út? Most nem az időzóna itt a lényeg, hanem maga az utazás.

Figyelt kérdés
A konkrétan Magyarország és Amerika között repül a repülő. Ugyan annyi idő alat teszi meg a távot oda-és visszaút alatt is? Vagyis ugyan annyi távolságot tesz meg?

2013. ápr. 5. 23:12
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:
bocs, rosszul fogalmaztam, kevesebb munka kell-e az odaúthoz, mint a visszaúthoz?
2013. ápr. 6. 00:33
 12/32 A kérdező kommentje:
Kár, hogy ezen az oldalon nem lehet szerkeszteni a hozzászólásokat, mert így fáradtan sok a hibám
2013. ápr. 6. 00:35
 13/32 A kérdező kommentje:

Na, azért ne ilyen stílusban vitatkozzunk, koncentráljunk a lényegre. Most megyek aludni, aztán várom a válaszokat, mert ez egy érdekes téma szerintem.

Jelentkezzen egy fizikatanár, aki lerombolja majd a mítoszt :D

2013. ápr. 6. 00:53
 14/32 anonim ***** válasza:
87%

Te jó ég, már megint. Volt itt egy kérdés régebben, ahol ugyanezt taglalták, csak helikopterrel. A kérdező azt hitte, hogy ha felszáll helikopterrel és egy helyben lebeg, akkor a Föld kipörög alóla, és máshol száll le az egy helyben lebegés után. Hát nagyon nem így van. A mostani kérdező is azt feltételezi, hogy a repülőgép és a légkör nem alkot egy rendszert a Földdel. Láthatóan mások is vevők erre.

A kérdező pedig nem tanult az előző kérdéseiből, ahol fel lett világosítva, hogy az UGYANOLYAN, UGYANANNYI, UGYANAZ szavakat egybe kell írni.

2013. ápr. 6. 00:55
 15/32 anonim ***** válasza:
Ehhez a Speciális relativitáselmélet lesz segítségedre.
2013. ápr. 6. 00:56
 16/32 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező, neked még egyszer: Ugyanannyi munka kell, és ugyanannyi idő alatt teszi meg az utat, teljesen függetlenül a Föld forgásától. Persze feltéve, ha nincs szél egyik irányba sem. A menetidő-különbség épp abból szokott adódni, hogy van uralkodó szél.

Ha valóban úgy lenne, ahogy ez "legjobb" kommentelő állítja, akkor az kb 800 km/h sebességkülönbséget jelentene csupán a Föld forgása miatt. Tekintve, hogy a gépek utazósebessége is kb 800 km/h, a gép odafele 1600 km/h sebességgel haladna, visszafele meg sehogy, mert gyakorlatilag állna a levegőben.

Továbbá nem is kéne repülőre ülni, elég volna csak függőlegesen ugrálni, és a Föld kb 800 km/h sebességgel elfordulna alattunk (itt Magyarországon, mert az egyenlítőnél kb kétszer gyorsabban). Így elég gyorsan eljuthatnánk Nyugatra. (Igaz, visszafelé kicsit nehezebb lenne).

2013. ápr. 6. 01:04
 17/32 A kérdező kommentje:
nem a helyesírás kategóriába tettem fel a kérdést, nem is erre voltam kíváncsi. Ezt a speciális relativitás elméletet azonban meg fogom holnap vizsgálni. Egyébként nekem is hihetetlennek hangzik ez az egész, mert a föld valahogy iszonyat gyorsan kering, ha azt vesszük, hogy 1 nap alatt megfordul a saját tengelye körül. Mégis olyan nehéz elképzelnem, hogy a légkör viszi magával és nem számít, hogy a földhöz nem ér hozzá és a levegőben repül.
2013. ápr. 6. 01:05
 18/32 A kérdező kommentje:

Najó, köszönöm a válaszokat. Engem meggyőztetek, az érvek teljesen jogosak, csak a dolog miértje nem világos, remélem ez a spec. relativitáselm. majd segít.

Mégegyszer köszönöm nektek!

És holnap is tartsatok velem, lesz majd egy kérdésem a perdülettel kapcsolatban is, csak még én se értem, hogy mit nem értek :D

Holnap megfogalmazom. jobban, mint ma ezt :D

2013. ápr. 6. 01:09
 19/32 anonim ***** válasza:
0%

:D hajrá, így tovább, még! Te vagy a bárgyú kisöcsi

Szóval azt mondod, hogy a föld nem mozdul el egy test alatt? Akkor pl hogy ne menjek messzire, mivel magyarázzák a te bolygódon a foucault ingát?

2013. ápr. 6. 01:10
 20/32 A kérdező kommentje:

1. Nagyon jól tudom mi a különbség, a mondat második felében már jól használtam. Fáradt vagyok, ezért már elnézést kértem Mégis szerintem érthető volt amit írtam.

2. Arra nem válaszolt a kommentelő, hogy ez pontosan miért van így, csak cáfolta az én "elméletemet", gondolatomat. Nem szapulni kell egymást, az előző kommentemet felindulásból keletkezett, bocsánatot ezért mégse kérek.

2013. ápr. 6. 01:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!